Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Tusk: Europa a fost aproape de catastrofă din cauza crizei din Grecia

17 iul. 2015,, 20:00   Externe
4733 1

Foto: tass.com

Europa a fost aproape de catastrofă atunci când convorbirile dintre Grecia şi creditorii săi pentru un nou plan de salvare de weekend-ul trecut aproape au eşuat, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-un interviu publicat vineri de un ziar grec.

După 17 ore, cele două părţi au ajuns în cele din urmă la un acord luni dimineaţă, evitând un colaps financiar în Grecia şi o probabilă ieşire din zona euro. Tusk susţine că şefa guvernului federal german, Angela Merkel, şi premierul grec Alexis Tsipras s-au târguit asupra nivelului fondurilor provenite din privatizări care vor trebui să fie alocate pentru investiţii.

'În timpul negocierilor, în jurul orei 07:00 dimineaţa, când Merkel şi Tsipras au cerut o pauză, am simţit că riscul ca acestea să eşueze era foarte aproape', a afirmat Donald Tusk în interviul pentru Kathimerini.

'La momentul respectiv diferenţa dintre ei era de numai 2,5 miliarde de euro. Atunci le-am spus că dacă negocierile se vor sfârşi fără rezultat aş fi gata să anunţ public că Europa este aproape de catastrofă pentru 2,5 miliarde de euro', a povestit Tusk.

'Cel mai important lucru în negocieri a fost să ajutăm Grecia. Totuşi, a trebuit să discutăm consecinţele pe termen mediu şi lung ale unui Grexit, o procedură haotică şi imprevizibilă cu impact politic şi geopolitic', a mai spus Tusk.

'A fost o soluţie necesară să evităm riscul de haos imediat şi de incapacitate de plată, dar este numai primul pas', a conchis preşedintele Consiliului European, informeaza agerpres.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?