Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Transformarea misiunii de pace din Transnistria ar putea provoca un nou conflict armat

9 iul. 2015,, 11:50   Externe
3596 24

Foto: vesti.md

Transformarea operaţiunii de menţinere a păcii din Transnistria ar putea agrava situaţia şi provoca un nou conflict armat, a declarat ambasadorul rus Serghei Gubarev, care reprezintă Moscova la negocierile privind soluţionarea conflictului transnistrean, relatează TASS în pagina electronică.

"În discursurile lor oficiale, liderii moldoveni (şi nu numai ei) cer constant transformarea operaţiunii de menţinere a păcii din Transnistria într-o misiune de poliţie multinaţională, în pofida faptului că preşedinţii Republicii Moldova, regiunii transnistrene şi Rusiei au apreciat rolul său stabilizator într-o declaraţie comună semnată la Moscova în martie 2009", a declarat miercuri Gubarev, într-un interviu pentru agenţia rusă de presă TASS.

Potrivit diplomatului, operaţiunea de menţinere a păcii a făcut posibilă stabilirea controlului în zona de securitate încă de la început şi a prevenit scăparea de sub control a incidentelor. "Faptul că niciun membru al forţei de menţinere a păcii nu a murit de la începutul operaţiunii dovedeşte că aceasta a fost eficientă", a apreciat el.

"Transformarea operaţiunii de menţinere a păcii din zona de securitate ar putea duce părţile implicate către o nouă confruntare armată. Dacă acesta este rezultatul dorit de susţinătorii transformării, ei vor purta întreaga responsabilitate pentru apariţia unui nou punct de tulburări", a subliniat Gubarev.

Pe de altă parte, diplomatul a declarat că Rusia este îngrijorată de stagnarea negocierilor în vederea soluţionării conflictului transnistrean în formatul 5+1.

"Doar două conferinţe, în loc de cinci sau şase convenite de părţi, au fost organizate în 2014 şi nu au reuşit să aibă nicio întîlnire oficială din ianuarie pînă în iunie 2015", a precizat Gubarev. "Principala cauză a acestei situaţii este deteriorarea continuă a dialogului între autorităţile moldovene şi cele transnistrene", a apreciat el.

"Dar mediatorii internaţionali ar trebui să aibă un cuvînt de spus în remedierea situaţiei", a afirmat acesta. "Lucrăm activ atît cu părţile (implicate în conflict), cît şi cu mediatorii. Credem că pauza (în negocieri) ar trebui să se încheie, pentru că reluarea procesului în 2011, după o pauză de şase ani, a fost costisitoare pentru toată lumea", a conchis diplomatul rus.

Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova cu o populaţie predominant rusofonă şi rusofilă, şi-a proclamat independenţa în anii '90, din cauza unor temeri că aceasta se putea uni cu Romînia, în urma prăbuşirii fostei Uniuni Sovietice.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, dintre care aproximativ 1.400 fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alţi 400 de militari ruşi fac parte din forţa de menţinere a păcii, alături de militari moldoveni şi transnistreni.

Republica Moldova consideră însă că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rînduri retragerea lor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?