X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Discuții aprinse în Parlament, pe marginea marșului unionist din 5 iulie (VIDEO)

9 iul. 2015,, 15:45   Politică
8645 19

Discuții aprinse în Parlament, pe marginea marșului unionist din 5 iulie
Foto : kp.md

Deputații socialiști au cerut astăzi audierea conducerii SIS, a Ministerului de Externe și Procuraturii Generale, în legătură cu desfășurarea la Chișinău, pe 5 iulie, a Marii Adunări Naţionale, la inițiativa Platformei Unioniste Acțiunea 2012. Propunerea nu a fost însă susținută de majoritate, informează NOI.md.

Reprezentanții fracțiunii PSRM au acuzat autoritățile de faptul că au susținut în mod tacit acțiunile unor cetățeni străini, îndreptate spre lichidarea Republicii Moldova. „Pe 5 iulie, mai mulți cetățeni străini au solicitat lichidarea statalității Republici Moldova. Această situație produce un pericol iminent pentru dezvoltarea ulterioară a țării ca stat suveran și independent”, a precizat deputatul socialist Vlad Batrîncea.

Poziția exprimată de socialiști a fost criticată de liderul PL, Mihai Ghimpu, care a argumentat că dreptul la întruniri publice nu poate fi îngrădit într-un stat democratic. „Fiecare dintre noi este în drept să promoveze orice idee, dar sigur nu cu forța. Toată lumea știe că mama celor care cer audieri e Kremlinul, iar tata lor e Putin și că urmăriți alte interese aici”, a punctat Ghimpu.

Cu o replică la acest subiect a intervenit și liderul PCRM, Vladimir Voronin. „Problema e acum mult mai serioasă. Cineva se orientează deja de peste 20 de ani să distrugă Moldova. Peste 1000 de cetățeni cu reședință în alt stat vin aici și ne organizează o revoluție”, a spus indignat Voronin.

La rîndul său, democratul Marian Lupu a menționat că instituțiile statului sînt cele care trebuie să intervină în asemenea situații. „Există două curente care amenință suveranitatea țării. Primul este de dreapta unionistă, al doilea – cel de stînga. Intrarea Moldovei în componența Uniunii Euroasiatice este o altă cale de lichidare a statului. Consider că serviciile speciale trebuie lăsate să-și facă meseria”, a menționat Lupu.

În favoarea organizării unor audieri parlamentare cu invitarea șefilor SIS, MAEIE și Procuraturii Generale s-au pronunțat 39 de deputați, ceea ce constituie un număr insuficient de voturi.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?