X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Un locuitor din Nisporeni acuză procuratura şi poliţia de patronarea criminalităţii

9 iul. 2015,, 10:45   Societate
2915 0
Жители Ниспорень обвиняют прокуратуру и полицию в "покрывании преступности"
Foto: infotag.md
Familia de agricultori din raionul Nisporeni a lui Afanasii Izbaş acuză organele de drept de patronarea unui atac raider asupra proprietăţii sale.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", soţia fermierului, Nina Izbaş, şi prietenul familiei Ion Echim au relatat că cunoscutul lor, Gheorghe Carp, încearcă să preia plantaţia de vie a familiei, iar procuratura "îl ajută" prin acţiunile sale.

Potrivit lor, în 2002 Carp şi Izbaş au arendat 10 ha de teren pentru a se ocupa de creşterea şi dezvoltarea albinelor. La expirarea termenului de arendă venitul a fost de doar de 540 de lei, de aceea partenerii au decis să crească oi. În paralel, Izbaş, din bani proprii a cumpărat circa 5 ha de teren în satele Heleşteni şi Marinici. Pe o suprafaţă de 1,75 ha bărbatul a plantat viţă de vie din soiul "Moldova", iar în 2010 Izbaş a înregistrat plantaţia la Cadastru.

"În aprilie 2011 domnul Carp a declarat că el este proprietarul viei, iar apoi a încercat, prin aplicarea forţei fizice şi a şantajului, să preia plantaţia", a relatat Ion Echim.

Plîngerea lui Izbaş la poliţie nu a adus rezultate şi Carp a continuat să-l ameninţe pe fostul partener cu închisoarea, iar deja în septembrie 2011 a depus o plîngere la poliţie pe numele lui Izbaş. La începutul lunii ianuarie 2012, în privinţa fermierului a fost deschis un dosar penal pentru înşelăciune. Conform plîngerii, Izbaş a însuşit prin înşelăciune de la Carp 40 de mii de lei.

"Sîntem căsătoriţi de 30 de ani, avem împreună doi copii. Nu am făcut nimănui nimic rău. Credeam că măcar la 50 de ani vom trăi bine, dar s-a întîmplat ce s-a întîmplat", a spus Nina Izbaş.

Dosarul a fost transmis Procuraturii raionale din Călăraşi, unde procurorul Ion Carp i-a spus lui Izbaş că împotriva lui a fost deschis un nou dosar penal pentru delapidarea averii străine. În decembrie 2013 fermierul a mai fost acuzat de falsificarea semnăturilor şi de faptul că el, împreună cu Carp, a sădit 8 mii de butaşi de soiul "Moldova" pe o suprafaţă de 3,51 ha.

În timpul şedinţelor de judecată nici un martor citat nu a depus mărturii împotriva lui Afanasii Izbaş şi instanţa a pronunţat o sentinţă de achitare. Procurorii au atacat sentinţa la Curtea de Apel, unde colegiul format din judecătorii Iurie Melinteanu, Liudmila Ouş şi Nichifor Corochii l-a condamnat pe Izbaş la nouă ani de închisoare. Nina Izbaş şi Ion Echim planifică să conteste decizia la Curtea Supremă de Justiţie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?