X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Oficial european: Găgăuzia trebuie susținută atît politic, cît și financiar de Chișinău

8 iul. 2015,, 16:35   Politică
2819 1

Oficial european: Găgăuzia trebuie susținută atît politic, cît și financiar de Chișinău
Foto: austrevicius.lt

„Dacă guvernul de la Chișinău crede că este mai bine să lase lucrurile așa cum sînt acum în Găgăuzia, nu face bine”. Declarația aparține europarlamentarului lituanian Petras Auštrevičius, care este și coraportor pentru Republica Moldova în PE, informează NOI.md.

Deputatul a anunțat că programul pilot lansat recent de Parlamentului European este menit să consolideze structurile parlamentare și va fi implementat inclusiv în Găgăuzia. Potrivit lui, astfel de programe au rolul de a contribui la construirea unor structuri parlamentare mai bune, cu o administrare mai eficientă și un control mai riguros.

„Am fost în Găgăuzia, cu scopul declarat de a mă informa cu privire la situația de acolo. Am încurajat ambele părți, Chișinăul și Comratul, să implementeze legea autonomiei. Parlamentul moldovenesc ar trebui să cadă de acord cu autoritățile de la Comrat asupra unor chestiuni de ordin practic din această lege. Dacă guvernul de la Chișinău crede că este mai bine să lase lucrurile așa cum sînt acum în Găgăuzia, nu face bine. Nu este în interesul Moldovei să fie așa. Găgăuzia trebuie susținută atît politic, cît și financiar de Chișinău”, a precizat oficialul lituanian în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Referindu-se la rezultatele alegerilor locale din 14 iunie, parlamentarul a declarat că în Moldova ar trebui aplicate reguli mai transparente privind participarea politicienilor la alegeri.

„Există cîteva figuri foarte controversate, între care un om de afaceri, care se presupune că ar fi fost implicat în scandalul furtului acelui miliard de dolari, și altul, care are susținere rusească pe față. Cred că în Moldova ar trebui aplicate reguli transparente cu privire la politicieni și participarea lor la alegeri și în administrația publică. De asemenea, legea finanțării partidelor politice ar trebui aplicată mai viguros, astfel ca nicio altă țară să nu se mai implice în politicile din Republica Moldova”, a explicat Petras Auštrevičius.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?