X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Acceptarea Greciei în zona euro a fost 'o mare naivitate', afirmă vicecancelarul german

7 iul. 2015,, 21:00   Externe
4322 0

Foto: agerpres.ro

Vicecancelarul german și ministru al Economiei, Sigmar Gabriel, a recunoscut, într-un interviu publicat marți în săptămânalul 'Stern', că acceptarea Greciei în zona euro, în 2001, a fost ''o mare naivitate", relatează agenția EFE. 'Din perspectiva actuală, admiterea Greciei în zona euro s-a realizat într-o manieră foarte naivă', a spus Gabriel, 'dar și mai rău este că toți au privit timp îndelungat' cum țara se adâncea tot mai mult în criză, a adăugat el.

Ministrul german a rezumat lecția ce trebuie trasă din criza greacă în afirmația că 'niciodată de acum încolo nu mai trebuie închiși ochii atunci când o țară nu respectă regulile jocului în Europa'.

În acest sens, Gabriel nu s-a referit numai la chestiuni economice, ci a subliniat că nu trebuie închiși ochii "când în Ungaria sunt pervertite regulile jocului democratic din Europa sau când în state din UE populații, precum țiganii, suferă o asemenea discriminare încât nu le rămâne altceva de făcut decât să fugă din țară". În același timp, președintele social-democraților germani semnalează că ar putea apărea posibilitatea unei ieșiri a Greciei din zona euro, în cazul în care Guvernul de la Atena va arăta aceeași "disponibilitate" de a aplica reformele.

'Dacă acum am decide să anulăm datoria fără ca Grecia să facă schimbări radicale, nu s-ar obține nimic', a spus ministrul, subliniind că 'se va putea vorbi despre posibilitatea reducerii datoriei dacă Executivul elen demonstrează, la rândul său, că va aplica reformele'.

'În caz contrar, în ziua imediată ieșirii (Greciei din zona euro) datoriile vor crește imediat', a argumentat el. Totuși, oficialul german s-a arătat convins că, într-un final, se va găsi o ieșire din criză. În acest sens, el a afirmat, într-o postare video pe site-ul Partidului Social-Democrat (SPD) că 'este vorba despre a propune ceea ce este corect', adică, 'nu doar să se economisească, ci și să se și investească în țară'. În declarațiile pentru 'Stern', Gabriel l-a criticat dur pe premierul elen, Alexis Tsipras, despre care afirmă că a încercat 'să calce în picioare toată zona euro', fără a ține cont că asta va efect și asupra propriului popor.

Totodată, el s-a pronunțat pentru lansarea unui program în vederea ajutării poporului elen, în contextul situației sociale grave ce va rezulta în urma falimentului țării și a adăugat că acesta nu poate fi făcut responsabil de 'stupiditățile Guvernului său'. În același sens s-a pronunțat și în postarea de pe site-ul SPD, unde a semnalat că 'Europa nu poate lăsa acum baltă populația din Grecia' și a adăugat că 'oricât de mult s-ar supăra cineva pe Guvernul grec populația nu trebuie să sufere consecințe'. În același mesaj și-a exprimat speranța ca Atena să revină la masa negocierilor și a afirmat că 'dezbaterile au nevoie de un nou început'. Pe de altă parte, Sigmar Gabriel a mai spus că nu se teme de eventuale consecințe pentru Germania și a dat asigurări că 'zona euro este puternică și stabilă'.

'Acționăm nu pentru că suntem îngrijorați pentru noi înșine, ci pentru că trebuie să ne îngrijorăm pentru Europa', a precizat el. Grecia este 'importantă', a semnalat, dar nesfârșitele negocieri absorb prea multe eforturi comparativ cu alte probleme, precum Ucraina sau drama refugiaților.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?