Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Rusia si Arabia Saudita au semnat acorduri in valoare totala de 10 miliarde de dolari

7 iul. 2015,, 19:00   Externe
3611 0

Foto: islam-today.ru

Banii investiorilor din Orientul Mijlociu vor fi cheltuiti pentru lucrari de infrastructura, in agricultura, retail si logistica. Totusi, nu se poate vorbi despre o prieteni dintre Moscova si Riad, dupa modelul celei cu Beijing: schimburile comerciale dintre cele doua tari oscileaza in jurul cifrei de 1.000 de milioane de dolari, iar acordurile au fost semnaate numai dupa interventia presedintelui Vladimir Putin.

Greu de spun cum i-a convins Putin pe investitorii din Arabia Saudita sa semneze acordurile in discutie. La Moscova, reusita lui Putin a fost catalogata drept "inceputul unei detensionari" a relatiilor bilaterale, puternic afectate de pozitia Kremlinului in conflictul din Siria.

In acest context, Arabia Saudita a restrans, in ultimii ani, participarea mediului de afaceri din Rusia in proeictele derulate pe teritoriului bogatului stat petrolier. Memorabil este, in acest sens, refuzul autoritatilor saudite de a permite organizarea unei Saptamani a Rusiei in Damman.

E adevarat. la sfarsitul anului 2014 si inceputul lui 2015, tensiunea s-a redus intre Moscova si Riad, ambele capitale foarte atente la evolutia pietei petrolului, in cadere libera la acea data. Ulterior, cand pietele asteptau o interventie din partea Arabiei Saudite pentru echilibrarea pretului la titei, Rusia a anuntat brusc ca nu intentioneaza o scadere a productiei de aur negru, ca manevra menita sa antreneze scumpire petrolului.

Scaderea pretului la petrol a redus considerabil veniturile Arabiei Saudite, in timp ce sanctiunile occidentale impotriva Rusiei din cauza conflictului din Ucraina obliga Moscova sa accepte mai usor conditiile ridicate de eventualii parteneri de afaceri. Potrivit presei ruse, Arabia Saudita este interesata sa cumpere din Rusia produse agroalimentare, subiect care, printre altele, a fost abordat de Putin la intalnirea sa cu oamenii de afaceri sauditi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?