Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Țăranu: Clasa politică din Moldova trebuie să depășească fenomenul interpușilor

7 iul. 2015,, 10:32   Politică
8611 15

Țăranu: Clasa politică din Moldova trebuie să depășească fenomenul interpușilor
Foto : noi.md

Analistul politic Anatol Țăranu nu exclude că următorul candidat al PLDM la funcția de premier ar putea fi chiar liderul formațiunii, Vlad Filat. Solicitat de NOI.md să comenteze posibilitatea desemnării repetate a politicianului în acest post, directorul Institutului „Politicon” a menționat că șansele sînt reale, deși candidatura lui Filat nu este agreată de o bună parte dintre politicieni.

„Din cauza faptului că candidatura lui Filat este privită cu multă reticență nu doar de adversarii politici anunțați, dar și de potențiali adepți, această nominalizare, dacă se va produce, ar putea provoca multe probleme. Cu toate acestea, în situația zilei de astăzi, Moldova cu orice preț trebuie să depășească starea lucrurilor creată de fenomenul interpușilor. Acest fenomen a dus la devalizarea băncilor, la izbucnirea unei crize politice continue, căderea Guvernului Gaburici, compromiterea finanțării externe și a adus Moldova în pragul unui colaps financiar. Se bat cap în cap două tendințe: sau vom avea iarăși un interpus, sau vom merge cu un prim-ministru care are probleme de imagine, dar care realmente deține influența politică necesară”, a explicat Țăranu.

Potrivit politologului, decizia Curții Constituționale din 22 aprilie 2012, prin care s-a stabilit că premierul demis pentru suspiciuni de corupție este incompatibil cu exercitarea funcției, nu se resfrînge asupra actualei legislaturi parlamentare. În aceste condiții, Vlad Filat este în drept să candideze pentru un nou mandat de premier, susține analistul politic.

„A fost o decizie a Curții, care era obligatorie pentru îndeplinire, și ea a fost îndeplinită, dar este absolut evident că această decizie nu sfidează nicidecum spiritul legii. O persoană care nu a fost condamnată este privată de dreptul de a ocupa o anumită funcție? Cu ce ocazie? Și atunci s-a spus că această decizie este valabilă pentru mandatul Parlamentului precedent. Recent președintele CC a spus că Vlad Filat are dreptul să candideze la postul de premier. Această poziție exprimată de Tănase ar putea fi reiterată într-o formulă decizională”, a precizat Țăranu.

Totodată, Anatol Țăranu a precizat că partenerii europeni ai Republicii Moldova vor accepta orice candidatură care va fi desemnată de majoritatea parlamentară. „Aceasta este regulă jocului pe care întotdeauna o respectă europenii, ei nu se amestecă în treburile interne”, a precizat Anatol Țăranu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?