Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Vicepremier, despre şansele de a depăşi embargoul rusesc

7 iul. 2015,, 09:30   Economie
2876 2

Foto: dosug.md

Într-un interviu pentru canalul de televiziune „Ren-Moldova”, vicepremierul interimar pentru Reintegrare, copreşedintele Comisiei moldo-ruse pentru cooperare economică Victor Osipov a relatat despre şansele Moldovei de a depăşi embargoul rusesc pentru ca produsele agricole autohtone să revină pe piaţa tradiţională, informează NOI.md.

„Mulţi evaluează la 1% şansele noastre de a depăşi embargoul. Poziţia mea e foarte simplă: dacă există măcar 1%, trebuie să-l valorificăm, fiindcă Moldova este o ţară mică, cu resurse limitate. Se poate pierde foarte uşor din vedere, mai ales cînd vine vorba de marii jucători, şi să rateze momentul cînd prezintă interes. Dat fiind faptul că întîlnirea mea cu Dmitri Rogozin a avut loc într-un moment în care guvernul moldovean a fost demis, demonstrează că în prezent, există acest interes din partea Rusiei şi sper că şansele noastre sînt mai mari de 1%”, consideră negociatorul din partea Moldovei.

Consumatorii ruşi sînt obişnuiţi cu produsele moldoveneşti, acestea rămînînd a fi la un preţ accesibil şi foarte gustoase. Cu toate acestea, potrivit lui Osipov, în condiţii de embargo acestea sînt livrate pe alte pieţe, inclusiv cele europene, iar de acolo ajung în Rusia, fiind însă mai scumpe de cîteva ori pentru consumatorul rus. Actualmente, în calea directă a lor spre piaţa rusă, există două tipuri de restricţii. Primul tip sînt taxele vamale (introduse la 31 iulie 2014), ceea ce face exporturile mai scumpe, iar la unele poziţii le reduce la nimic. Al doilea tip este embargoul, introdus din cauza temerilor părţii ruse în legătură cu semnarea de către Moldova a Acordului de asociere cu UE, precum şi cu partea principală a acestuia – zona de liber schimb cu UE. De atunci au fost cîteva excepţii – unor companii din Republica Moldova li s-a permis să importe mere. „Unii dintre politicienii moldoveni s-au lăudat cu faptul că acesta e meritul lor. Poate că au dreptate, într-o oarecare măsură. Dar aceasta e o altă problemă. Am vorbit şi despre asta cu Rogozin, despre speculaţiile politice referitoare la relaţiile comerciale, care de obicei sînt foarte dăunătoare pentru ei”, a menționat vicepremierul interimar.

„Consider că acest lucru a dăunat mult şi acelui partid care a încercat să cîştige în urma acestui embargo şi să arate că doar el poate «deschide uşi». Ca urmare, rezultatul acestei formațiuni la alegerile locale a fost mai rău decît la parlamentare. Adică acest lucru nu funcţionează la alegeri, dar lucrează împotriva comerţului. Fiindcă ceilalţi care nu pot exporta în Rusia consideră că Partidul Socialiştilor este interesat să menţină acest embargo şi să deţină un instrument cu ajutorul căruia poate vinde «indulgenţe». Aceasta nu poate fi pe placul afacerilor şi electoratul pedepseşte pentru acest lucru”.

Ca o cale de a ieşi din „impasul comercial”, partea moldovenească a propus să se revină la relaţiile de comerţ normale, fiindcă doar în anul 2014, volumul schimburilor comerciale a scăzut cu 280 de milioane de dolari. Dar pe lîngă indicatorii economici, mai sînt implicate şi relaţiile umane dintre ţările noastre. Noi avem ce pierde.

S-a încheiat experimentul cu livrarea merelor, la care au participat 10 firme. „În legătură cu aceasta am propus ca în cazul în care partea rusă nu este pregătită încă să-şi revizuiască decizia de a introduce taxe vamale, să ne informeze din timp că planifică din nou abateri de la embargo”, a menţionat Victor Osipov. „Este un aspect foarte important pentru planificarea exporturilor. Spre exemplu, putem livra pe piaţa rusă aproximativ 200 de mii de tone de mere, dar trebuie să ştim că vor fi acceptate. În acest caz, nici consumatorii ruşi nu vor trebui să plătească în plus intermediarilor”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?