Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Osipov: Întreprinderile transnistrene trebuie ajutate să acceadă pe piețele externe

6 iul. 2015,, 14:00   Economie
2142 0
Осипов: Нужно помочь приднестровским предприятиям выходить на внешние рынки
Foto: realitatea.md
În prezent, întreprinderile din regiunea transnistreană își exportă mărfurile în UE în regim de preferințe comerciale autonome (ATP), pe care Republica Moldova l-a obținut înainte de semnarea Acordului de asociere cu UE. Pentru Transnistria acest regim a fost prelungit pînă la sfîrșitul anului curent. În cazul în care regiunea nu va adera la prevederile Acordului de asociere, atunci la exportul în UE (circa 60% din exportul transnistrean) vor fi aplicate taxe vamale, ceea ce va crește substanțial prețurile mărfurilor transnistrene. Aceasta va înrăutăți și mai mult situația social-economică a Transnistriei. Va fi oare soluționată această problemă?

Vicepremierul în exercițiu pentru Reintegrare, Valeriu Osipov, a declarat într-un interviu postului de televiziune „RTR-Moldova” că regimul de comerț cu UE este discutat serios cu Tiraspolul, cu toate că se cunoaște poziția părții transnistrene care nu acceptă Acordul de liber schimb cu UE, chiar dacă majoritatea exportului transnistrean revine anume pieței europene.

„Apropo, în ultimul timp exportul din Transnistria în UE a crescut, la fel și livrările mărfurilor transnistrene pe piața internă a Moldovei. Opinia mea privind aplicarea DCFTA (Acordul de creare a zonei de liber schimb dintre Moldova și UE) față de Transnistria este împărtășită și de colegii din blocul economic al Guvernului: întreprinderile transnistrene trebuie ajutate să-și prezeinte și să-și exporte mărfurile pe piețele externe”, a spus Victor Osipov.

În contextul discutării problemei exportului transnistrean în UE de la 1 ianuarie 2016, sînt expuse mai multe variante. De exemplu, o soluție ar fi ca Rusia să permită exportul producției agricole din Moldova pe piața rusă, iar UE să prelungească regimul ATP pentru Transnistria.

„Consider că nu este corect atunci cînd comerțul este contrapus cu alte chestiuni, deoarece comerțul, mai întîi de toate, trebuie să se dezvolte după legile comerțului, cu toate că relațiile generale indiscutabil influențează situația. Nu cred că în prezent relațiile dintre Moscova și Bruxelles permit să sperăm în purtarea unor asemenea negocieri privind exportul din o asemenea regiune mică, care are o ponderea nesemnificativă în comerțul cu ambele părți. Însă negocierile pe marginea acestor probleme trebuie continuate, numai că nu trebuie contrapuse, pentru că nu este productiv”.

Victor Osipov a relatat că în baza schimbului de opinii cu partea transnistreană a fost elaborat un set de mecanisme care trebuie să contribuie la susținerea exportului transnistrean pe piața europeană. „Am transmis acest mecanism la expertizare la DG (The Directorate General for Trade of the European Commission) – Direcția principală comerț a Comisiei Europene. În timpul apropiat așteptăm răspuns și o vizită a unei misiuni a acestei strcuturi în Chișinău și Tiraspol. Propunerile noastre și sugestiile europenilor din nou vor fi discutate pe ambele maluri ale Nistrului și sper că vom reuși să ajungem la exportul fără taxe vamale a mărfurilor transnistrene pe piața UE”, a menționat Victor Osipov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?