Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Dosarul 7 aprilie 2009: un verdict fără sens şi fără precedent

4 iul. 2015,, 10:00   Societate
10614 3

Дело о событиях 7 апреля 2009: беспрецедентный и бессмысленный вердикт
Foto: moldnews.md

Victor Surugiu

Săptămâna aceasta, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a reexaminat sentinţa în dosarul dezordinelor în masă din 7 aprilie 2009: foştii condamnaţi de rang înalt, de facto, au fost scutiţi de puşcărie. Cazul a fost examinat în instanţele judecătoreşti exact 5 ani: materialele au fost transmise în judecată pe 2 iulie 2010.

În jurul noului verdict a apărut un scandal de proporţii. Un şir de organizaţii neguvernamentale au criticat dur decizia Curţii Supreme de Justiţie, acuzîndu-i pe judecători de incompetenţă.

În aprilie 2009, la Chişinău au avut loc un şir de acţiuni de protest, în urma cărora au fost distruse clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei. Au fost înregistrat un număr mare de victime – atît din partea protestatarilor, cît şi din partea forţelor de ordine, care au opus rezistenţă manifestanţilor.

În februarie, prin hotărîrea Curţii de Apel Chişinău, ex-ministrul de interne Gheorghe Papuc a fost condamnat la patru ani de închisoare, iar fostul comisar al poliţiei capitalei Vladimir Botnari a primit doi ani, cu suspendare. Ambii au fost lipsiţi de gradul de general şi de posibilitatea de a activa în organele de drept. Gheorghe Papuc a fost dat în urmărire naţională.

Portalul NOI.md a relatat detaliat despre acest proces în materialul „Dosarul Papuc: după al cui scenariu lucrează justiţia?

Mulţi experţi ajungeau la concluzia despre conotaţia politică a procesului judiciar, tergiversarea excesivă şi legătura cu procesul de crearea a coaliţiei de guvernare.

Potrivit lor, prin această metodă, persoanele interesate încercau să influenţeze deputaţii din PCRM şi preşedintele partidului Vladimir Voronin, care a declarat în repetate rînduri că, fiind preşedinte şi comandant suprem al forţelor armate, a ordonat personal să fie instaurată ordina în Chişinău, iar conducătorii poliţiei doar le executau.

Sentinţa faţă de foştii funcţionari poliţişti a fost contestat de avocaţii lor. Interesele lui Papuc au fost reprezentate de către Pavel Midrigan, interesele lui Botnari – Alexandru Carapunarlî şi Marin Domente. Eu insistau asupra nevinovăţiei clienţilor lor. Procurorii, de asemenea, au apelat la CSJ, dar cu solicitarea de a stabili o pedapsă mai dură.

Marțea aceasta cazul a fost examinat de Colegiul penal al Curții Supreme de Justiție, în componența a cinci judecători: Petru Ursache (președintele ședinței), Ghenadie Nicolaev, Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Petru Moraru. Audierile au avut loc în lipsa părților sau a reprezentanților lor.

„Solicitarea procuraturii privind înăsprirea sancțiunilor penale se consideră nefondată și a fost respins, au comunicat pentru NOI.md surse din cadrul secretariatului Colegiului penal al CSJ. Cererile de casare ale avocaților au fost satisfăcute. Decizia Curții de Apel Chișinău, prin care Gheorghe Papuc și Vladimir Botnari au fost declarați vinovați în săvîrșirea infracțiunilor incriminare, a fost casată, parțial”.

În urma proceselor de judecată, Vladimir Botnari a fost achitat și eliberat de răspundere penală. Instanța a ajuns la concluzia că acțiunile lui nu constituie o infracțiune. Față de Gheorghe Papuc a fost adoptată hotărîrea privind reducerea pedepsei: în loc de închisoare el a fost condamnat la o amendă în mărime de 1000 de unități convenționale (20 de mii de lei) și a fost încetată procedura de urmărire națională.

La examinarea cazului în CSJ, judecătorii l-au declarat pe fostul ministru vinovat de abuz de serviciu. În opinia Colegiului penal, acțiunile lui Papuc, ce ocupa o funcție de demnitate publică, au condus la consecințe grave: au provocat daune în proporții deosebit de mari intereselor societății, drepturilor și intereselor cetățenilor protejate de lege.

Motivația judecătorilor, deocamdată, nu e cunoscută, doar partea rezolutivă a verdictului. Surse din cadrul secretariatului Colegiului penal al CSJ au declarat pentru portalul NOI.md că decizia motivată a instanței va fi făcută publică pe 16 iulie 2015.

Decizia este definitivă și irevocabilă.

Reprezentanții fostului ministru de interne au declarat că vor insista asupra nevinovăției totale a lui în cadrul procesului judiciar internațional – la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În opinia lor, este vorba despre un proces politic, iar în materialele dosarului lipsesc probe directe, ce confirmă vinovăția lui Gheorghe Papuc.

„Amenda în mărime de 1000 de unități convenționale este pragul minim de pedeapsă conform articolului 327, alineat (2) Cod penal, în baza căruia Gheorghe Papuc a fost declarat vinovat, menționează unul dintre interlocutorii noștri. justiția noastră vrea să facă o mină bună în cadrul unui joc prost. Emiterea unui verdict de achitare completă ar fi generat prea multe întrebări față de autorități și căutarea adevăraților vinovați în acele evenimente.

Acest fapt nu corespunde interesului actuale ale actorilor politici, pe timpul cărora au avut loc tulburările în masă din aprilie 2009. Drept rezultat – sub presiune politică, instanța a emis o hotărîre de compromis în dosarul dezordinilor din aprilie. Este evident că în viitor, situația va fi dejucată, însă actualii politicieni sunt interesați de efectul de moment”.

Totodată, un șir de organizații neguvernamentale au supus unei critici dure deciyia Curții Supreme de Justiției. „Amnesty Internațional Moldova”, „Promo-LEX”, Centrul resurselor juridice, centrul de reabilitare a victimelor torturii „Memoria” și-au exprimat dezacordul cu verdictul, solicitînd o poziție mai clară și mai explicită din partea membrilor Colegiului penal al CSJ.

„Decizia Curții Supreme de Justiție este stranie din orice punct de vedere, comentează unul dintre experții noștri. Aceasta nu corespunde absolut cu practica examinării dosarelor din această categorie în Moldova, principiului individualității pedepsei penale, jurisprudenței Curții Europene pentru Drepturile Omului. Aceasta este o profanare totală a justiției naționale. Rezultatele reformei nu doar nu se văd, dar justiția a devenit și mai ușor de gestionat.

Dosarul privind evenimentele din 7 aprilie este unul din cele mai răsunătoare și de mai rezonanță, acest proces este urmărit nu doar în Moldova, dar și peste hotare. Dacă instanța cade de acord cu opinia procuraturii privind vinovăția inculpaților – pedeapsa nu poate fi blîndă. Dacă nu este de acord – oamenii trebuie achitați și pusă problema privind incompetența organelor de drept, care au investigat cazul și care reprezintă în instanță poziția procuraturii.

Noi vedem încălcări evidente ale procedurii de examinare a acestui dosar penal. Practic toți avocații, juriștii sunt nedumeriți – cum asemenea verdicte sunt posibile în instanța superioară de justiție în țară. Tare aș vrea să văd decizia motivată, ce dovezi vor găsi judecătorii, pentru a explicat acest verdict fără precedent, fără sens și lipsit de logică”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?