Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

O nouă fărădelege săvîrșită pe timp de noapte (VIDEO)

3 iul. 2015,, 14:15   Societate
6851 4
Очередной беспредел под покровом ночи
Foto: noi.md
În noaptea de 26 spre 27 iunie, în apropierea Universității Pedagogice, pe strada Ion Creangă, au fost defrișați arbori pentru a elibera locul pentru un teren de construcții. În acest loc astăzi a rămas doar o buturugă. Buturugile celorlalți copaci au fost dezrădăcinate și pămîntul a fost nivelat, de parcă nici nu a fost nimic. Doar frunzele uscate și nucile verzi denotă faptul că aici cîndva au fost arbori.

Deși acțiunea s-a produs noaptea, totuși s-au găsit martori ai fărădelegii. În apropierea gazonului unde au fost copacii se află Clubul Sportiv de Dans „Codreanca”, iar fondatorii Clubului locuiesc la etajul doi. Unul dintre conducătorii Clubului, Svetlana Gozun, a relatat pentru NOI.md cele văzute.

„M-am trezit la ora patru dimineața din cauză că lătrau cîinii. Am ieșit la balcon, de la care se vede acest teren, și am văzut că lîngă drum staționa un tractor, iar printre copaci umbla un tînăr. Am urmărit terenul vreo zece minute – parcă nimic nu se întîmplă, și m-am culcat din nou. Iar la ora 7 s-a dovedit că toți copacii sînt defrișați, tăiați și deja se încărcau în camioane. Fiica mea a fotografiat numerele mașinilor (HN AW 250). Peste un timp oarecare a sosit o mașină de poliție, angajatul poliției a cerut actele de la acești oameni, însă ei nu le aveau.

Polițistul le-a ordonat să descarce mașinile. Iar șoferul camionului în acest timp a făcut un apel telefonic. După aceasta a sosit o altă mașină de poliție, din care a ieșit un polițist de grad mai înalt și a ordonat plecarea primei mașini de poliție. Și încărcarea a continuat. Prima mașină a fost încărcată, copacii au fost acoperiți cu o prelată, ca să nu se vadă, și a plecat. Părinții care aduc copiii la club au filmat acest lucru. Peste două ore iarăși a sosit un camion, noi ne-am apropiat de locul de încărcare.

Eu am întrebat: «În ce temei au fost tăiați copacii?». Ei au spus că dispun de autorizația de defrișare a arborilor. În acest moment, probabil, cineva a telefonat la Asociaţia de Gospodărire a Spaţiilor Verzi și a venit directorul serviciului. El a fost șocat și a spus: «Noi nu am eliberat astfel de autorizație». După un timp am vorbit cu un reprezentat al Comisariatului de Poliție al sectorului Buiucani, care mi-a comunicat că la ora 6 dimineața aici a venit sectoristul și lui i-au fost prezentate documentele pentru tăierea acestor copaci. Potrivit lui, autorizația a fost semnată de către șeful Inspectoratului Ecologic. Sectoristul l-a sunat, el era la spital și în general nu este la curent cu ceea ce se întîmplă.

Cînd i-am solicitat șoferului care intenționa să transporte arborii tăiați să arate documentele în a căror bază au fost defrișați și transportați copacii, el a încercat să se eschiveze, iar apoi a recunoscut: «Am primit un telefon». «De la cine?» «De la Minister». «De la care?» «De la bursă a fost comandat o mașină pentru a scoate gunoiul» (mașină cu numere de Hîncești). Dar nu este gunoi – sînt copacii tăiați! În total au fost vreo 10-15, au fost de aceeași înălțime ca și parcul din apropiere. Aici creșteau doi-trei brazi, mesteceni, un nuc imens, plopi înalți. Părinții copiilor care se ocupă în Club se plimbau cu copiii mici, în așteptarea dansatorilor săi. Se putea totuși de amenajat, puteau fi puse bănci. Și ar fi o zona bună de recreere, pentru că nu toată lumea poate merge în parc, deoarece intrarea în el este cu plată”, a spus Svetlana Gozun.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?