Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Moldova pierde anual milioane de tone de "aur negru"

3 iul. 2015,, 09:45   Societate
4288 3

Foto: culturakbr.ru

În ultimele decenii, terenurile din Moldova s-au erodat constant, astfel încît, astăzi, jumătate dintre ele sînt distruse. Un raport al Agenţiei "Moldsilva" arată că, anual, 26 de milioane de tone de soluri fertile dispar, iar pierderile financiare sînt estimate la aproape 2,5 miliarde de lei.

Vitalie Buburuz a cultivat 100 de hectare de livadă de prun pe pantă. El afirmă că suportă pierderi din cauza eroziunii solului, iar acum este în căutare de soluţii pentru a-şi proteja terenurile.

"Noi am decis să cosim iarba în livadă. Pînă a lăsa iarbă, pînă a lăsa gazon, prelucram şi aici tradiţional, după fiecare ploaie, jumate de pămînt era din deal, în vale", a spus fermierul.

Potrivit specialiştilor, există mai mulţi factori care duc la degradarea pămîntului.

Eroziunea solului se produce pe terenurile care au fost cultivate sau păşunate prea intens. Solul degradează şi, din cauza, precipitaţiilor abundente şi a şuvoaielor care se formează. O soluţie pentru a preveni eroziunea este ca pe aceste terenuri să fie semănată iarbă.

Reprezentanții Ministerului Mediului susţin că o mare parte din vină le revine fermierilor, deoarece utilizează deseori tehnologii învechite care dăunează solului.

"Săptămîna viitoare vom veni cu un manual către toţi deţinătorii de teren, manual unde sînt stipulate noile metodologii de prelucrare a solurilor", a specificat ministrul Mediului Lazăr Chirică.

Demnitarul a mai spus că, în curînd, va fi elaborat un proiect de lege care îi va obliga pe agricultori să lucreze corect pămînturile. Pentru a opri procesul de eroziune a solului, autorităţile vor planta anul viitor peste două mii de hectare de fîşii de pădure.

"În cadrul proiectului ”Agricultura competitivă în Moldova” se prevede reabilitarea a 2.200 de hectare pe teritoriul a 15 raioane din zona de sud a țării. Se prevede ca pînă în primăvara amnului 2017 să fie realizate toate aceste lucrări", a declarat vicedirectorul tehnic Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, Ion Talmaci.

Potrivit specialiştilor, fîșiile forestiere vor proteja în jur de 50.000 de hectare de teren agricol.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?