Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Maros Sefkovic: Tranzitul spre Europa 'nu va fi în pericol'

1 iul. 2015,, 19:00   Externe
3028 4

Foto: timpul.md

Comisia Europeană a dat asigurări, miercuri, că aprovizionarea cu gaz a Europei 'nu va fi în pericol' iarna viitoare, în pofida rupturii dintre Kiev și Moscova după discuțiile infructuoase care au avut loc cu o zi înainte la Viena, informează AFP. Grupul rus Gazprom a oprit miercuri livrările de gaze către Ucraina, după ce marți Kievul a anunțat suspendarea tuturor achizițiilor de gaze din Rusia, în urma eșecului negocierilor asupra prețului, care vizau să mențină aprovizionarea sa pentru o perioadă cuprinsă între trei și șase luni.

Rezervele actuale ale Ucrainei pot fi completate prin importuri de la alți furnizori decât gigantul rus Gazprom și 'există un angajament clar din partea ucraineană și rusă, pentru a face în așa fel încât tranzitul spre Europa să continue într-un mod fluid și neîntrerupt', a declarat comisarul european pentru energie, Maros Sefkovic, în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles.

'Nici livrările de gaz spre Ucraina, nici tranzitul spre UE nu sunt în pericol', a dat asigurări Sefkovic.

Ucraina dispune în prezent de 12 miliarde de metri cubi de gaz, în condițiile în care Comisia Europeană estimează că ca vor fi necesare 19 miliarde de metri cubi 'pentru a asigura sezonul de iarnă înr-un mod corespunzător', din octombrie.

Prin urmare, rămân trei luni pentru ca Ucraina să-și completeze rezervele de gaz, iar acest lucru se poate face foarte bine cu ajutorul 'fluxurilor inversate', adică achiziționând gaze de la alți furnizori europeni, și datorită extracției de gaze în Ucraina, a explicat Sefkovic.

'Există mecanisme solide de fluxuri inversate și suntem mai bine pregătiți pentru problemele de țin de aprovizionarea cu energie', a adăugat comisarul european, în condițiile în care UE este foarte dependentă de situația din Ucraina, țară pe teritoriul căreia sunt tranzitate o treime din importurile de gaze de la Gazprom.

În același timp, comisarul european a recunoscut că discuțiile de marți, de la Viena, cu participarea miniștilor rus și ucrainean ai energiei, Aleksandr Novak și Volodymyr Demcișin, precum și a directorilor Gazprom și companiei ucrainene Naftogaz, au fost unele 'dificile'. Negocierile vor fi reluate la nivel de experți la sfârșitul lui august și Bruxellesul speră să convoace o nouă reuniune ministerială în septembrie, a adăugat Sefkovic.

UE dorește un acord 'care să acopere cel puțin perioada de iarnă, până la sfârșitul lui martie' 2016. Tocmai un asemenea 'pachet de iarnă' a permis să fie depășită iarna trecută fără probleme majore. Acesta a fost încheiat în octombrie 2014 printr-o mediere europeană, după ce Moscova a tăiat în mod provizoriu gazul pentru Kiev, pe fondul conflictului separatist din estul Ucrainei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?