Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Începînd cu 1 iulie, Agenții Economici Autorizați (AEO) din UE se vor bucura de trecere prioritară a frontierei la Leușeni

1 iul. 2015,, 17:45   Societate
3439 0

Începînd cu 1 iulie, Agenții Economici Autorizați (AEO) din UE se vor bucura de trecere prioritară a frontierei la Leușeni
Foto: publika.md

Începînd cu 1 iulie, Serviciul Vamal al RM în colaborare cu Autoritatea vamală din România și cu sprijinul Comisiei Europene implementează proiectul-pilot privind recunoașterea Agențior Economici Autorizați (AEO) din UE la postul vamal de frontieră Leușeni, relatează NOI.md, cu referire la Serviciul de presă al instituției.

Obiectivul general al proiectului pilot este facilitarea comertului între UE și Republica Moldova prin simplificarea procedurii de trecere a frontierei pentru agenții economici din toate statele-membre UE care dețin Certificate AEO.

Beneficiile care Serviciul Vamal al Republicii Moldova va acorda AEO din UE prevăd:

  • trecerea în regim prioritar a frontierei, utilizînd pista specialăpentru AEO
  • numărul redus de controale vamale
  • economisirea timpului și reducerea costurilor operaționale aferente traficului transfrontalier
Proiectul se bazează pe mecanismele de cooperare transfrontalieră, implementate de Serviciul Vamal al Republicii Moldova şi de Direcţia Generală a Vămilor din România începînd cu 2010, care au fost apreciate de reprezentanții Comisiei Europene.

Tudor Balițchi, Director general a Serviciului Vamal susține, că acest proiect-pilot va reduce durata și costurile de trecere a frontierei pentru AEO din statele membre UE, ceea ce în final va facilita dezvoltarea comerțului între RM și UE. Proiectul-pilot este primul pas spre un mecanism de recunoaștere reciprocă a AEO între RM și UE, care se propune a fi promovat pe parcursul anului.

Notă:

Proiectul – pilot a fost aprobat în cadrul primei reuniuni a Subcomitetului Vama în cadrul Acordului de Asociere, la 20 mai la Chișinău ca primul pas spre mecanismul de recunoaștere reciprocă AEO între RM și UE, conform următoarelor prevederi ale Acordului de Asociere.

Articolul 193, paragraful 1 litera (k): Părțile introduc şi aplică proceduri simplificate pentru operatorii economici autorizaţi, pe baza unor criterii obiective şi nediscriminatorii;

Articolul 197, litera (j): Părțile stabilesc, acolo unde este relevant şi adecvat, recunoaşterea reciprocă a programelor de parteneriat comercial şi a controalelor vamale, inclusiv a măsurilor echivalente de facilitare a comerţului.

De menționat că pista de traversare prioritară a frontierei este accesibilă în toate punctele de trecere a frontierei RM pentru cele 80 de companii din RM care dețin statutul AEO.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?