Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Obama: Criza elenă nu va fi un șoc major pentru SUA, dar poate afecta creșterea în Europa

1 iul. 2015,, 02:00   Externe
3200 1

Foto: prunejuicemedia.com

Actuala criză din Grecia nu ar trebui să reprezinte un 'șoc major' pentru sistemul financiar din SUA, unde oficialii monitorizează situația, dar ar putea avea un 'impact semnificativ' asupra creșterii în Europa, a declarat marți președintele american Barack Obama, relatează AFP și Reuters. "În termeni simpli pentru poporul american, (criza din Grecia) nu este ceva despre care să credem că va avea un șoc major asupra sistemului" financiar din SUA, a afirmat Obama în cadrul unei conferințe de presă comune la Casa Albă cu președinta braziliană Dilma Rousseff.

"Dar, evident, este extrem de dureroasă pentru poporul elen și poate avea un impact semnificativ asupra ratei de creștere în Europa", a adăugat el. Obama a mai subliniat că este important să se lucreze cu Banca Centrală Europeană (BCE) și cu alte instituții pentru a se oferi garanții că orice șoc asupra piețelor financiare este aplanat.

Grecia a trimis marți creditorilor internaționali o propunere pentru un nou acord de finanțare pe doi ani convenit cu Mecanismul European de Stabilitate (ESM) și, în paralel, a făcut un apel pentru restructurarea datoriilor. Președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a convocat o teleconferință la care miniștrii de finanțe din zona euro vor discuta această propunere.

Anterior, presa greacă a scris despre o ofertă de ultim moment care ar fi fost făcută Greciei de Comisia Europeană în încercarea de a se ajunge la un acord înaintea expirării, la miezul nopții, a termenului pentru achitarea unei tranșe de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internațional (FMI).

Însă cancelarul german Angela Merkel a declarat public că nu știe nimic despre o asemenea ofertă, precizând că singurul plan pe care guvernul de la Berlin îl ia în considerare este cel propus vineri și asupra căruia premierul grec Alexis Tsipras a chemat populația să decidă la referendumul de duminică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?