Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

30 iunie 1908, fenomenul Tunguska. Explozia echivalentă cu 20 de bombe atomice

30 iun. 2015,, 21:00   Externe
8928 0

Foto: vkarpinsk.info

Fenomenul Tunguska a reprezentat o explozie puternică, în apropierea râului Podkamennaia Tunguska (astăzi, Ținutul Krasnoiarsk), Rusia, în 30 iunie 1908

Explozia a fost pricinuită de căderea unui meteorit mare sau a unui fragment de cometă. Cu toate că meteoritul ori cometa ar fi explodat în aer, evenimentul în sine este notat de personalitățile vremii ca impact.

Explozia, de 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima, Japonia Energia exploziei s-ar fi concentrat între 5 și 30 megatone de TNT și ar fi scos din rădăcini peste 80 de milioane copaci aflați pe 2150 kilometri pătrați. Unda de șoc a exploziei ar fi măsurat 5.0 grade pe scara Richter. O explozie de o asemenea anvergură ar fi fost capabilă să distrugă o întreagă zonă metropolitană mare.

Nori argintii și amurgurile luminoase împiedicau zărirea stelelor

Încă din 27 iunie 1908, în Europa, Rusia europeană și Siberia de Vest puteau fi observate fenomene atmosferice neobișnuite: nori argintii, amurguri luminoase. 30 iunie 1908, de dimineață, Siberia Centrală avea să fie surprinsă de un obiect arzător, ce emitea sunete similare celor de tunet. Forma corpului, care se îndrepta spre Pământ, era descrisă ca fiind rotundă sau cilindrică, de culoare roșie, galbenă sau albă.

Locuitorii din zona Tunguska au găsit, ulterior, fragmente dintr-un material neobișnuit, mai strălucitor decât lama unui cuțit. După 1908 personalul medical s-a confruntat cu decese cauzate de o maladie necunoscută. Autopsiile moderne au dovedit că oamenii au murit din cauza efectelor radioactivității.

Evenimentul de la Tunguska este cel mai mare eveniment de impact asupra scoarței terestre, în istoria recentă a Pământului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?