X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Appathurai: Nu poți fi o țară neutră și membru al NATO concomitent

3 iun. 2015,, 14:45   Politică
2916 4

Аппатурай: Нельзя быть нейтральной страной и одновременно членом НАТО
Foto: ziarulnational.md

Deși Alianța Nord-Atlantică (NATO) nu are vreun rol în cadrul negocierilor pentru soluționarea conflictului transnistrean, aceasta acordă „toată susținerea” pentru rezolvarea pașnică a diferendului și sprijină integritatea teritorială a R. Moldova în limitele granițelor recunoscute la nivel internațional.

Declarația îi aparține președintelui Comitetului pentru Parteneriate și Securitate prin Cooperare al NATO, James Appathurai, și a fost făcută astăzi la Chișinău, unde are loc conferinţa cu genericul „Viitorul parteneriatului RM-NATO în condiţiile noilor provocări regionale”, la care participă reprezentanții celor 28 de state membre ale NATO și ai celor cinci state neutre din Europa – Austria, Elveţia, Suedia, Finlanda şi Irlanda.

Potrivit lui Appathurai, NATO respectă statutul de neutralitate al țării noastre și „nu încercăm să aducem Moldova în NATO”. „Vrem doar să ajutăm R. Moldova să stea bine pe picioarele ei, să fie o țară independentă, cu integritate teritorială și să facă față provocărilor care îi stau în față”, a spus oficialul NATO.

Președintele Comitetului pentru Parteneriate și Securitate prin Cooperare al NATO a mai afirmat că astăzi situația geopolitică s-a schimbat spre rău în Europa, iar Rusia impune „presiuni militare” în mai multe state.

„Am consolidat susținerea acordată Georgiei și Ucrainei și sperăm să facem asta și pentru Moldova în cadrul avansării parteneriatului pe care îl avem încă din 1994. Nu avem în vedere sfere de influență sau să impunem țările să aleagă între Est și Vest. (…) În cazul în care avem stabilitate și pace, este un beneficiu pentru întreaga lume”, a declarat James Appathurai, apreciind faptul că militarii moldoveni participă în mai multe misiuni pacificatoare.

Potrivit oficialului NATO, Alianța își dorește consolidarea parteneriatului cu R. Moldova, inclusiv să contribuie la renovarea Strategiei de securitate a R. Moldova și reînnoirea echipamentului militar al țării noastre.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?