Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Investițiile în parcurile industriale din Moldova vor depăși un miliard de lei

31 mai. 2015,, 11:00   Economie
3291 2

Foto: oradeapress.ro

Investițiile în parcurile industriale din Republica Moldova în primii patru ani de activitate vor depăși un miliard de lei. Creșterea investițiilor în parcurile industriale generează acumulări mai mari la buget și noi locuri de muncă. Potrivit Ministerului Economiei, este vorba despre investițiile în parcurile industriale „Tracom” (mun. Chișinău), „Bionergagro” (or. Drochia), „Răut” (mun. Bălți), „Edineţ” (or. Edineț), „Triveneta Cavi Divelopment” (or. Strășeni) și „FAIP” (or. Durlești), informează NOI.md. Potrivit estimărilor, în parcurile industriale „Tracom” și „Răut” veniturile din vînzări de asemenea vor depăși un miliard de lei.

Potrivit datelor oficiale, în perioada 2011 – trimestrul I al anului 2015, volumul total al investițiilor în cele șase parcuri industriale menționate a constituit 842,8 milioane de lei, iar volumul vînzărilor în parcurile industriale „Tracom” și „Răut” a însumat 919,3 milioane de lei.

Potrivit Ministerului Economiei, succesul parcurilor industriale se explică prin efortul echipei instituției de a dezvolta infrastructura de afaceri și a oferi investitorilor condiții atrăgătoare de activitate.

În prezent, investitorii din parcurile industriale beneficiază de un șir de facilități: schimbarea gratuită a destinației terenului pentru crearea parcului industrial; privatizarea terenului aferent construcțiilor la prețul normative; o reducere de pînă la 70% din prețul stabilit de legislație pentru arenda terenurilor și/sau clădirii; optimizarea controalelor de stat; finanțarea din bugetul de stat sau din Fondul Național de Dezvoltare Regională a construcției infrastructurii tehnice și de producție din cadrul parcurilor industriale etc.

Pînă la finele anului curent, în Strășeni se preconizează finalizarea lucrărilor de construcție a uzinei de cablaje industriale energetice de tensiune înaltă și medie „Triveneta Cavi”. Proiectul presupune deschiderea a cel puțin 1000 de locuri de muncă, volumul de export preconizat în primul an va constitui 50 de milioane de euro sau aproximativ un miliard de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?