X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Grecia: Ameţită cu doze mari de datorii şi vîndută la bucată

27 mai. 2015,, 20:00   Externe
7553 0

Foto: bb.lv

Grecia a crescut pe datorie, a ajuns să fie cel mai îndatorat stat european şi acum este dependentă de banii altora, iar ca să facă rost de ei se vinde bucată cu bucată. Companii străine din ţări precum Germania, China şi Rusia s-au aliniat la coadă pentru a cumpăra active de stat greceşti. De vînzare au fost scoase părţi importante din infrastructura ţării precum aeroporturi, porturi, autostrăzi şi reţele de utilităţi publice.

În aprilie, noul guvern de la Atena condus de partidul antiausteritate SYRIZA a finalizat prima sa privatizare, vînzarea unei licenţe de jocuri de noroc şi curse de cai pe 20 de ani către o subsidiară a unei companii greco-ceheşti pentru 40,5 milioane de euro, scrie revista Newsweek. SYRIZA a venit la putere cu promisiunea că va proteja activele statului.

Alte dosare notabile de privatizări puse pe masa negocierilor includ vînzarea a 51% din cel mai mare port elen către China Ocean Shipping Company (COSCO) şi a mai multor aeroporturi cu activitate mare către compania germană de transport Fraport.

Fraport a cîştigat în noiembrie 2014 dreptul de a utiliza, de a desfăşura activităţi şi de a gestiona 14 din cele 37 de aeroporturi regionale greceşti după ce a oferit în parteneriat cu firma de energie Copelouzos, deţinută de magnatul Christos Copelouzos, 1,2 miliarde de euro pentru 40 de ani de concesiune. Nemţii au promis să plătească un comision anual de concesiune de 22,9 milioane de euro, potrivit Bloomberg. Compania germană s-a angajat să facă investiţii de 330 de milioane de euro în următorii patru ani. Printre aceste aeroporturi figurează unele care deservesc destinaţii populare de vacanţă cum ar fi insulele Kos, Mykonos şi Corfu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?