X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Guvernul grec spune că își va onora obligațiile financiare atîta timp cît va putea

25 mai. 2015,, 20:00   Externe
2549 0

Foto: bb.lv

Grecia are responsabiliatea de a-și plăti obligațiile, însă are nevoie de un acord cu creditorii cît mai rapid posibil, pentru că este în criză de lichidități, a declarat, luni, purtătorul de cuvînt al Guvernului grec, Gabriel Sakellaridis, transmit AFP și Reuters. 'În măsura în care vom fi capabili să plătim, ne vom achita toate obligațiile financiare. Este responsabilitatea Guvernului să fie în măsură să plătească toate aceste obligații', a spus Gabriel Sakellaridis, întrebat fiind dacă Grecia va putea să achite o datorie de 300 milioane de euro către FMI care ajunge la scadență în data de 5 iunie.

De asemenea, purtătorul de cuvînt al Executivului grec a dezmințit speculațiile referitoare la introducerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, în ideea de a pune capăt retragerilor de depozite bancare, chiar dacă a recunoscut că problemele cu lichiditățile creează probleme pentru economia greacă.

De asemenea, Sakellaridis a repetat că obiectivului Guvernului grec este să ajungă la un acord cu creditorii 'la finele lunii mai sau începutul lunii iunie' care să permită vărsarea totală sau a unei părți din fondurile de 7,2 miliarde de euro rămase în cadrul planului de asistență internațională. Declarațiile lui Gabriel Sakellaridis au venit la o zi după ce ministrul de Interne, Nikos Voutsis, a declarat că Grecia nu are bani cu care să-și achite obligațiile față de FMI în luna iunie.

După ce a fost nevoită să recurgă la un fond de urgență pentru a putea plăti o tranșă de 750 de milioane de euro către FMI la începutul lunii mai, Grecia trebuie să ramburseze Fondului luna viitoare 1,574 miliarde de euro, prima tranșă fiind de 300 de milioane de euro în data de 5 iunie. Guvernul condus de premierul Alexis Tsipras și-a exprimat speranța că va ajunge la un acord cu creditorii în următoarele zile, în timp ce reprezentanții Uniunii Europene și FMI sunt mai pesimiști și spun că discuțiile avansează prea lent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?