Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În depozitele a cinci fabrici sînt stocate conserve de un sfert de miliard de lei

25 mai. 2015,, 17:15   Societate
3782 0
Foto: comunicatemedia.ro
O pătrime de miliard de lei – aceasta este suma estimată a rezervelor de producţie în depozitele fabricilor mici de conserve din Moldova, care a fost produsă special pentru consumatorii din Rusia, Belarus şi Kazahstan.

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", managerul Fabricii de Conserve din Cantemir, Nicolae Covali, a spus că rezervele de producţie gata la întreprinderea sa sunt estimate la 7 mil. de lei şi fabrica nu este în stare să achite dobînda Băncii Sociale.

"Dacă în 2013 suma dobînzii depăşea un pic suma de 600 mii lei, atunci pentru 2014 aceasta s-a majorat pînă al 680 mii lei, iar pentru 2015 a crescut pînă la 741 mii lei, pe care întreprinderea nu este în stare să-i achite, pînă cînd nu va fi comercializată producţia", a spus Covali.

Managerul fabricii afirmă că la CCI a RM i s-a spus că situaţia întreprinderii sale nu cade sub incidenţa noţiunii de forţă majoră, pentru ca fabrica sa poată conta pe compensaţii din partea statului.

"Statul trebuie să înţeleagă că noi timp de o noapte nu putem ajunge cu producţia noastră pe piaţa Uniunii Europene, pentru aceasta este nevoie de ani. Şi odată ce au luat o asemenea decizie, atunci să ne ajute cu noi pieţe de desfacere, deschizîndu-le ca noi să ne putem vinde producţia", a menţionat Covali.

Directorul general al Fabricii de Conserve "Fortuna Plus", Ilia Vainrub, a atras atenţia presei că timp de aproape 12 luni de absenţă a conservelor moldoveneşti pe piaţa Rusiei, Moldova a pierdut, practic, această "piaţă capricioasă".

Producătorii moldoveni de conserve afirmă că de la foştii lor parteneri din Rusia ei ştiu că "piaţa rusească este invadată de conserve din Polonia, care, în pofida sancţiunilor, ajung în prin Serbia, care are „undă verde” pe calea exportului în Rusia".

"Noi considerăm că pentru noi piaţa Rusiei este pierdută şi de aceea nu vom reuşi să supravieţuim din contul pieţei ruseşti", a spus Vainrub.

Participanţii conferinţei, adresîndu-se statului cu rugămintea de a ajuta fabricile să stingă dobînzile la creditele bancare, au constatat că fabricile mici, care nu produc suc concentrat de mere, ci doar conserve "sunt în prag de colaps total".

"Achitarea de către stat a dobînzilor la credite, pentru care sînt necesari în medie 10 mil. de lei anual, pentru toate cele cinci fabrici, ar deveni pentru noi o gură de aer proaspăt", au subliniat procesatorii.

Ilia Vainrub a relatat că în acest sezon fabrica a semănat 1,1 mii ha de mazăre verde, ceea ce va permite recoltarea a 2,5 mii de tone.

"Curînd va fi sezonul recoltării şi conservării mazării verzi, iar noi nu avem nici bani, nici recipiente, nici capace. Deşi procesarea unei asemenea recolte i-ar permite fabrici să o vîndă contra unei sume de circa 70 mil. de lei", a menţionat Vainrub.

La conferinţa de presă prim-ministrului Chiril Gaburici i s-a propus să plece urgent la Moscova şi să rezolve problema vînzării producţiei din depozite, pentru a reuşi de să o comercializeze, deoarece termenul de valabilitate a conservelor este de trei ani. Conservele pot fi vîndute doar în Est: în Rusia, Belarus şi Kazahstan.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?