X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Alexandru Slusari: agricultorii îi oferă Guvernului ultima şansă

25 mai. 2015,, 17:00   Societate
2811 0
Foto: noi.md
Renunţând la protestele planificate pentru 27 mai agricultorii îi oferă Guvernului lui Chiril Gaburici o ultimă şansă pentru rezolvarea situaţiei de criză din ramură. Despre aceasta a declarat preşedintele Uniunii Agricultorilor UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

El a relatat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", că la sfîrșitul săptămânii trecute a avut loc întrevedere cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul căreia s-a convenit asupra iniţierii negocierilor cu reprezentanţii asociaţiilor de agricultori.

"Am fost informaţi despre disponibilitatea Parlamentului şi Guvernului de a sprijini agricultura, promiţînd că setul de măsuri, în acest sens, va fi elaborat pînă la 1 iulie şi votat pînă pe 15 iulie. Printre acestea: anularea impozitului pe venit, crearea mecanismelor de acordare a creditelor ieftine, modificarea metodelor de acordare a mijloacelor din fondul de subvenţii în agricultură, precum şi a metodelor de calculare a preţurilor la carburanţi, revizuirea listei de produse agricole în privinţa căror se aplică TVA redus, crearea Consiliului de Observatori pentru monitorizarea cheltuielilor pentru nevoile fermierilor. Comisia parlamentară urma să fie convocată, presupun, cel tîrziu, miercuri. Noi sperăm că după toate procedurile de formare a regulilor, Parlamentul, pînă la sfîrşitul sesiunii de vară curente va lua o decizie finală privind pachetul de cerinţe ale fermierilor", a spus Slusari.

El a caracterizat situaţia din ramura principală a republicii ca fiind "pre-catastrofală".

În replică la acuzaţiile de părtinire politică şi angajare a liderilor asociaţiilor agricole, Slusari a spus că din cei patru preşedinţi ai asociaţiilor cheie trei sînt neafiliaţi.

"Noi nu am organizat proteste de dragul protestelor. Noi dorim ca autorităţile să înţeleagă că ramura principală a ţării este pe moarte. Încă puţin şi va fi deja tîrziu. Sperăm că după discuţiile cu Candu se va începe rezolvarea problemei. Deocamdată a fost făcut doar primul pas, dar noi sîntem bucuroşi şi de dialogul pe care l-am solicitat de atît timp", a spus Slusari, promiţînd că dacă "politicienii se vor limita din nou doar la vorbe, următoarele proteste ale agricultorilor vor purta caracter mai dur şi mai radical".

"Infotag" precizează: Parlamentul a creat, joi, o comisie specială pentru elaborarea şi implementarea măsurilor de sprijinire a agriculturii. Din comisie fac parte 10 deputaţi, din toate fracţiunile parlamentare. În aprilie şi martie agricultorii au ieşit la acţiuni de protest în majoritatea raioanelor din republică, blocînd, inclusiv, unele drumuri naţionale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?