X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Turcia amenință UE că nu va mai primi refugiații expulzați dacă nu elimină vizele pentru cetățenii turci

22 mai. 2015,, 19:00   Externe
3304 1

Foto: bevezetem.hu

Ankara a avertizat vineri Uniunea Europeană că, dacă nu elimină obligativitatea vizelor pentru cetățenii turci, guvernul de la Ankara va anula acordul prin care s-a angajat să accepte imigranții ilegali care au ajuns în UE după ce au trecut prin Turcia, transmite agenția EFE. 'Nu este o glumă, chiar vom anula acordul!', a afirmat ministrul turc al afacerilor europene, Volkan Bozkir, în timpul unei reuniuni cu reprezentanți ai Asociației Femeilor Întreprinzătoare din Turcia.

Turcia și UE au semnat în decembrie 2013 un acord în baza căruia imigranții care au trecut granița turcă și care au pătruns ilegal pe teritoriul unui stat din blocul comunitar vor fi expulzați înapoi în Turcia, acord ratificat de parlamentul de la Ankara anul trecut în luna iunie.

Dar și Uniunea Europeană, la rîndul ei, condiționează eliminarea vizelor de scurt sejur pentru cetățenii turci de respectarea acestui acord.

Oficialul turc a susținut în intervenția sa că UE nu elimină vizele de teama că va fi invadată de cetățenii turci, dar el a sugerat totodată că o astfel de temere este nefondată, întrucît aceștia oricum nu ar găsi de lucru în țările blocului comunitar. Volkan Bozkir a mai pus menținerea obligativității vizelor și pe seama taxelor pe care consulatele europene din Turcia nu le-ar mai încasa.

Cetățenii turci care doresc să viziteze o țară din spațiul Schengen în scop turistic sau de afaceri se plîng de formalitățile birocratice complicate pentru obținerea vizelor. Chiar și unii oameni de afaceri spanioli ce-și desfășoară activitatea la Istanbul au declarat agenției EFE că sunt 'disperați' de dificultățile pe care le întîmpină cînd doresc să trimită angajați turci în Spania pentru a participa la reuniuni sau activități de formare profesională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?