Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Turcia va realiza în Găgăuzia mai multe proiecte noi

22 mai. 2015,, 15:00   Economie
3440 1
Турция реализует в Гагаузии ряд новых проектов
Foto: gagauzinfo.md
Turcia va realiza în autonomia găgăuză un șir de proiecte social-economice noi. Informația a fost comunicată de ambasadorul Turciei în Republica Moldova, Mehmet Selim Kartal și coordonatorul Agenției turcești pentru dezvoltare și cooperare din Chișinău (TICA), Canan Alpaslan, în cadrul ședinței Comitetului executiv al Găgăuziei, prezidată de bașcanul Irina Vlah. În cadrul ședinței părțile au discutat despre proiectele pe care TICA intenționează să le realizeze pe teritoriul autonomiei cu susținerea Turciei, informează NOI.md.

Potrivit unui comunicat difuzat de Comitetul executiv, Canan Alpaslan a menționat că partea turcă intenționează, în primul rînd, să construiască în Găgăuzia o clădire nouă pentru blocul administrativ și laboratorul Direcției teritoriale pentru securitatea produselor alimentare. Personalul în număr de 10 oameni urmează să fie instruit în Turcia.


Agenția turcă pentru dezvoltare și cooperare intenționează, de asemenea, să suțină dezvoltarea creșterii de ovine și capre în autonomia găgăuză. La etapa inițială se preconizează că liderii asociațiilor zootehnice din regiune vor pleca în Turcia pentru a face un schimb de experiență cu colegii turci. Printre alte proiecte se numără dotarea claselor de instruire ale Centrului de studii în domeniul afacerilor d epe lîmgă Camera de Comerț și Industrie a Găgăuziei, reparația grădiniței de copii nr. 1 din Comrat, care urmează să funcționeze în regim nonstop, reconstrucția căminului universității de Stat din Comrat. Cel mai de amploare proiect în acest domeniu prevede construcția unui complex de instruire, care va purta numele președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

În cadrul discuțiilor membrii Comitetului executiv au abordat probleme ce țin de aprovizionarea cu apă a orașului Vulcănești, starea drumurilor și posibilitatea reparației acestora cu suportul Turciei. Oficialii găgăuzi au propus să fie încheiat un acord de cooperare multilaterală cu diferite regiuni din Găgăuzia, iar propunerea a fost susținută de ambasadorul Mehmet Selim Kartal.

Bașcanul Irina Vlah a indicat conducătorilor direcțiilor de profil să vină cu propuneri proprii privind realizarea proiectelor menționare. Potrivit lui Vlah, Executivul de la Comrat va aproba la una din ședințele apropiate Foaia de parcurs de cooperare cu agenția turcă TICA.

Irina Vlah a menționat aportul Turciei în dezvoltarea Găgăuziei, subliniind că Turcia este partenerul strategic al autonomiei din primele zile ale constituirii acesteia.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?