Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Un expert salută decizia Ucrainei de a denunţa acordul de cooperare militară cu Rusia

22 mai. 2015,, 11:28   Politică
3857 7
Нантой приветствует решение рады о денонсации соглашений с Россией
Foto: tribuna.md
Eliminarea factorului militar sub forma Grupului Operativ al Trupelor Ruseşti (GOTR) va permite de folosit în problema transnistreană instrumentarul politic. Asemenea opinie a exprimat politologul Oazu Nantoi, solicitat de "Infotag" să comenteze denunţarea de către Ucraina a acordului cu Rusia privind tranzitarea prin teritoriul Ucrainei a muniţiei, armamentului şi militarilor pentru nevoile GOTR.

El consideră că în discuţiile despre GOTR deseori sînt confundate noţiunile.

"Trebuie să înţelegem că GOTR este o formaţiune de trupe ruseşti, care se presupune că asigură paza depozitelor din Colbasna şi care se vehiculează că nu pleacă din regiune la ordinul preşedintelui autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk. Amintesc că în primul rînd GOTR reprezintă trupele Rusiei aflate ilegal pe teritoriul unui stat suveran – Moldova. Şi din GOTR nu fac parte militarii ruşi din Forţele de Pacificare (FP)", a subliniat Nantoi.

Politologul este nedumerit de ce Ucraina ar trebui să permită tranzitarea mărfurilor pentru militarii din Rusia, cînd cu Rusia Ucraina este de facto în stare de război mai bine de un an.

Nantoi a presupus că denunţarea de astăzi de către rada ucraineană a acordurilor cu Federația Rusă poate fi parte a poziţiei coordonate a Kievului şi Chişinăului privind problema transnistreană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?