X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

NASA a testat cu succes avionul care îşi modifică aripile în timpul zborului

7 mai. 2015,, 02:00   Externe
5065 1

Foto: glavpost.com

NASA a încheiat cu succes primele teste pentru o nouă tehnologie aeronautică revoluţionară: aripa care îşi modifică forma în timpul zborului, scrie iflscience.com.Cu 22 teste de zbor desfăşurate cu succes de-a lungul a şase luni, noul tip de aripă numit Adaptive Compliant Trailing Edge (ACTE) ar putea echipa următoarea generaţie de avioane pentru pasageri, oferind silenţioziate şi economii importante de combustibil.

“Suntem deosebit de încîntaţi mai ales că am finalizat primele testări fără să întîmpinăm nicio problem tehnică semnificativă”, a precizat Pete Flick, managerul de program al Laboratorului de Cercetare al Air Force. Creat de NASA, noul model de aripă înlocuieşte flaps-urile rigide o alternativă mobilă realizată din material compozit. Mai uşoare decît suprafeţele de zbor convenţionale, noile aripi reduc zgomotul perceput în timpul zborului şi promit economii de combustibil în valoare de milioane de dolari anual.

În funcţie de încărcare, altitudine şi manevra desfăşurată, forma aripilor poate fi ajustată dinamic pentru a obţine o curbură între -2° şi 30°, generînd portanţă optimă cu turbulenţe minime şi rezistenţă la înaintare.˝Finalizarea acestei campanii de teste de zbor constituie un mare pas înainte pentru proiectul Environmentally Responsible Aviation (ERA)˝, a precizat Fay Collier, managerul proiectului ERA. Potrivit lui Collier, aceasta a fost prima dintre cele opt demonstraţii la scară largă vizînd tehnologii menită să reducă impactul aviaţiei asupra mediului înconjurător. Rezultatele obţinute cu prototipul ACTE urmează să fie integrate cu alte studii de design viitoare desfăşurate de NASA prin intermediul Langley Research Center.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?