X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Statul Islamic revendică atacul de la expoziţia de caricaturi din Texas

5 mai. 2015,, 14:30   Externe
2874 0

«Исламское государство» добралось до Техаса
Foto: kommersant.ru

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat marţi, la postul său de radio, atacul de duminică asupra expoziţiei de caricaturi cu profetul Mahomed din oraşul Garland (Texas, sudul SUA).

Anunţul a fost făcut la o zi după ce un individ afiliat organizaţiei teroriste revendicase atacul într-o postare pe Twitter, informează AFP.

"Doi soldaţi ai califatului au comis atacul împotriva expoziţiei de caricaturi cu profetul Mahomed din Garland, Texas (SUA)', afirmă organizaţia care a proclamat un 'califat' în teritoriile pe care le controlează în Irak şi Siria.

BBC News subliniază că este pentru prima dată când Statul Islamic afirmă că a comis un atac pe teritoriul Statelor Unite.

"Transmitem Americii că ceea ce urmează va fi mai mare şi mai amar. Veţi vedea soldaţii Statului Islamic făcând lucruri teribile", ameninţă SI într-un comunicat.

Potrivit unor documente judiciare, unul dintre cei doi atacatori ucişi era suspect de terorism.

Elton Simpson se afla sub supraveghere din 2006 şi a fost condamnat în 2010 pentru că a minţit în legătură cu planul de a se alătura jihadului în Africa, se arată în aceste documente.

El împărţea apartamentul în care locuia cu Nadir Soofi, despre care oficiali guvernamentali au declarat că este cel de al doilea atacator.

Agenţi FBI au percheziţionat luni locuinţa lui Simpson şi Soofi, la Phoenix, şi o dubă albă parcată afară.

Potrivit unor documente judiciare de la un tribunal din Arizona, publicate de presa americană, Simpson a fost acuzat în 2010 că i-a minţit pe agenţii FBI în legătură cu planurile sale de a participa la jihad în Somalia.

Tragedia de la publicaţia franceză Charlie Hebdo a fost la un pas să se repete într-un orăşel din statul american Texas. Doi bărbaţi înarmaţi au deschis focul în faţa unui centru cultural unde avea loc o expoziţie cu sute de benzi desenate cu profetul Mohamed.

Bărbaţii au venit cu un vehicul la Centrul de expoziţii Curtis Culwell, în North Garland, au coborât din maşină şi au început să tragă chiar în momentul în care "Expoziţia de artă şi concursul de caricaturi Mohamed" din clădire se încheia, a declarat Joe Harns, un purtător de cuvânt al Poliţiei din Garland, o suburbie a Dallasului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?