Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Scopul meu este accelerarea reformelor

5 mai. 2015,, 14:15   Economie
2240 1
Бриде: моя цель - активизация реформ в экономике
Foto: esp.md
(Interviu acordat agenţiei Infotag de către ministrul Economiei al Republicii Moldova, Stephane Christophe Bride)

"I".: Domnule Bride, sînteţi primul străin care deţine o funcţie ministerială în Guvernul Republicii Moldova de la obţinerea independenţei în 1991. Ce semnifică acest fapt pentru Dvs.? Care sînt punctele Dvs. forte în calitate de ministru, comparativ cu un ministru moldovean de naționalitate, şi ce ar putea avea de cîştigat Moldova din numirea Dvs. în această funcţie importantă?

S.B.: Faptul că am ajuns ministru în Guvernul Republicii Moldova este, în primul rînd, o onoare pentru mine şi o mare responsabilitate. Numirea mea în funcţia de ministru este dovada unui angajament ferm din partea coaliţiei de guvernare de a transpune în realitate obiectivele de integrare europeană, inclusiv adaptarea paradigmei economice a ţării după modelul european. Am acceptat invitaţia, avînd convingerea că voi reuşi să ies învingător din această arenă de luptă între vechi şi nou. Poate simţul noului, al ordinii, al bunei administrări, experienţa de lucru acumulată în ţările în care am lucrat, corectitudinea şi exigenţa faţă de calitate, cultivate în Europa, mă avantajează în acest post, însă nu cred că unui ministru moldovean i-ar lipsi aceste calităţi.

"I".: Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, a declarat că nu i-a fost uşor să vă convingă să acceptaţi funcţia de ministru al Economiei. Care au fost motivele principale ce v-au determinat să acceptaţi această propunere?

S.B.: Recunosc că a trebuit să mă gîndesc serios înainte de a accepta această funcţie. Am cîntărit toate riscurile şi dificultăţile cărora urmează să le fac faţă în această perioadă deloc uşoară pentru Republica Moldova, dar şi pentru regiune, inclusiv necesitatea de a mă retrage din proiectele începute în sectorul privat. După cum am mai spus şi cu alte ocazii, n-am avut o altă motivaţie de a veni la conducerea Ministerului decît aceea de a accelera reformele şi de a-i ajuta pe antreprenori, de a-i convinge pe investitori că Moldova este o destinaţie bună pentru business.

"I".: Cum aţi descrie primele luni de mandat? Care au fost cele mai importante provocări de pînă acum?

S.B.: Actualul cabinet de miniştri şi-a început activitatea într-un context socio-economic destul de dificil, cu o agendă de provocări deja pusă pe masă. După cum se ştie, acestea sînt afectarea economiei de situaţia geopolitică din regiune, cererea operatorilor de ajustare a tarifelor la energie, situaţia pe piaţa financiar-bancară ş.a.

"I".: În ultimii 6 ani aţi condus numeroase misiuni de audit şi consultanţă pentru instituţiile financiare din Moldova, ceea ce înseamnă că sînteţi familiarizat cu starea economiei moldoveneşti. Dar cum arată economia Moldovei din postura de ministru al economiei? Situaţia economică este mai bună sau mai rea decît vă aşteptaţi?

S.B.: De cînd sînt în Moldova, am făcut nu doar audit sau consultanţă, dar am dezvoltat şi proiecte de afaceri, ultimele fiind în domeniul eficienţei energetice. Aşa că ştiu cum funcţionează economia din Moldova nu doar din auzite, dar şi pe propria mea piele. Din postura de ministru, economia arată mult mai bine decît din postura de antreprenor. Primul are un mandat de patru ani la dispoziţie pentru a obţine rezultate, iar al doilea are nevoie de soluţii imediate pentru derularea afacerii. Iată de ce, chiar din primele săptămîni de mandat, am iniţiat discuţii cu mediul de afaceri, investitorii care se confruntă cu dificultăţi, pentru a-i asculta şi a-i ajuta.

"I".: Care sînt 3 priorităţi/ sarcini cheie ale Ministerului Economiei pentru anul 2015?

S.B.: Principalul obiectiv este, desigur, realizarea angajamentelor asumate în cadrul AA/ZLSAC pentru a continua procesul de integrare europeană şi adaptare a paradigmei economice a ţării la piaţa UE şi internaţională. Un alt obiectiv major este asigurarea securităţii energetice prin diversificarea surselor de energie prin intermediul interconexiunilor la piaţa europeană de gaze şi energie electrică. Aici am în vedere continuarea conductei de gaze Ungheni-Chişinău. Studiul de fezabilitate pentru acest proiect a fost deja iniţiat. Iar pe partea de interconexiuni la sistemul electric european, preconizăm să construim pînă în 2017 interconectorul Vulcăneşti-Isaccea şi linia electrică Vulcăneşti-Chişinău.

O altă prioritate este consolidarea măsurilor bune pentru mediul de afaceri, accelerarea procesului investiţional din partea antreprenorilor locali şi străini. Aici avem la dispoziţie un şir de instrumente, precum reforma regulatorie, strategia naţională pentru dezvoltarea IMM-urilor, Foaia de parcurs privind sporirea competitivităţii, mai multe platforme de interacţiune cu mediul de afaceri şi societatea civilă.

"I".: Cît de mulţumit sînteţi de bugetul pentru 2015 aprobat de Guvern la începutul lunii aprilie? Este un buget realist? Au fost luate în considerare toate propunerile Ministerului Economiei?

S.B.: În circumstanţele în care Guvernul a întîrziat şi, avînd în vedere contextul de incertitudine creat pe plan mondial şi regional, este un buget realist. Condiţiile pe care a insistat Ministerul Economiei au vizat politica fiscală şi vamală pentru anul 2015. Principalele amendamente de ordin fiscal şi vamal înaintate s-au referit la stabilirea unei periodicităţi de cel mult 2 ori pe an la efectuarea modificărilor şi completărilor la legislaţia fiscală şi vamală, anularea pragului minim de 100.000 de lei pentru acordarea dreptului antreprenorului de a se înregistra în calitate de contribuabil al TVA, introducerea unui regim preferențial pentru importul mostrelor de mărfuri, extinderea mecanismului de restituire a TVA-ului la investiţii capitale şi în clădire cu destinaţie de producere ş.a.

"I".: Prim-ministrul Chiril Gaburici a prezentat recent la FMI o scrisoare care exprimă disponibilitatea Guvernului de a începe negocierile asupra unui nou program de cooperare cu Fondul. Care sînt aşteptările Ministerului Economiei de la un nou memorandum cu FMI?

S.B.: Existenţa unui program cu FMI este extrem de importantă pentru continuarea procesului de reforme structurale, care ar asigura dezvoltarea economică durabilă şi stabilitatea financiară. Mai mult, existenţa unui memorandum cu FMI facilitează cadrul de cooperare cu partenerii externi, cu care avem încheiate parteneriate strategice. Negocierile cu FMI vor fi lansate în timpul apropiat, probabil în luna mai. Vom ţine cont de recomandările FMI-ului, deoarece mizăm pe consolidarea cooperării cu partenerii de dezvoltare pentru asigurarea unui proces rapid de revenire a economiei pe poziţii de creştere.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?