Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

În Moldova se va reduce numărul de acte pentru export și import

28 apr. 2015,, 14:45   Economie
5838 1

Сократится число документов для экспорта/импорта
Foto: infotag.md

În Republica Moldova vor fi simplificate considerabil procedurile de import și export, numărul documentelor necesare pentru vămuire urmînd să fie redus pînă la trei. Informația a fost comunicată de Consiliul Economic de pe lîngă prim-ministru, care a informat că prin dispoziția premierului Chiril Gaburici a fost instituit un grup de lucru care va întreprinde acțiuni pentru simplificarea procedurilor de import/export, informează NOI.md.

În prezent, conform clasamentului Băncii Mondiale „Doing Business”, pentru export sînt solicitate 9 acte obligatorii, iar pentru import – 11. Numărul acestor documente atît pentru export, cît și pentru import, va fi redus pînă la trei: actul comercial (invoice), documente de transport și, pentru anumite categorii de mărfuri, act permisiv. Astfel, exportatorii și importatorii vor avea o certitudine și previzibilitate privind lista actelor permisive necesare pentru import/export, ceea ce va simplifica procedurile de vămuire, va reduce timpul și costurile aferente comerțului internațional. Totodată, aceasta va asigura aplicarea uniformă a măsurilor netarifare, va minimiza riscul corupției și va apropia Republica Moldova de standardele europene în domeniul comerțului transfrontalier. Noile modificări vor ajuta companiile din Moldova să beneficieze pe deplin de oportunitățile oferite de Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător semnat cu Uniunea Europeană.

Eliminarea barierelor din calea exporturilor este una dintre solicitările permanente care vine din partea mediului de afaceri către platforma Consiliului Economic. Totodată, aceasta este și una dintre recomandările principale din Briefing Book-ul elaborat de comunitatea donatorilor din Republica Moldova. Aceleași prevederi se regăsesc și în actualul program de guvernare al Republicii Moldova.

Informația despre toate actele permisive (certificate, licențe, autorizații) necesare importului/exportului va fi mai accesibilă prin accesarea unei baze de date automatizate – TARIM (Tariful Vamal Integrat al Republicii Moldova), care este gestionată de Serviciul Vamal. În acest scop, printr-o dispoziție a premierului a fost instituit un grup de lucru interministerial, care va revizui toate actele permisive la import/export, în vederea stabilirii exacte a codului mărfii pentru care acestea se aplică. În baza codificării, informația va fi introdusa în TARIM și va putea fi consultată de toți agenții economici pe pagina Serviciului Vamal www.customs.gov.md.

Pînă în prezent, TARIM cuprinde informație despre taxe și impozite percepute la trecerea frontierei, însă odată cu completarea acestuia cu acte permisive, această baza de date va deveni unică sursă oficială de informare despre toate măsurile aplicabile la import/export. Mai mult, nicio măsura de reglementare a importului/exportului nu va putea fi aplicată dacă nu va face referința la codul mărfii și nu se va regăsi în TARIM, lucru care va aduce o mai bună transparență și previzibilitate antreprenorilor. Proiectele de acte normative elaborate de grupul de lucru urmează să fie înaintate spre aprobare Guvernului cel tîrziu în trimestrul III al anului 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?