Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Lesnic: Agenția Medicamentului „curăță” piața în interesele unor companii concrete (VIDEO)

28 apr. 2015,, 14:00   Societate
5584 0
Лесник: Агентство по медикаментам очищает рынок медицинских товаров в интересах клана Чайковских
Foto: noi.md
Liderii Asociației Producătorilor și Furnizorilor de Dispozitive Medicale şi Echipamente de Laborator sînt mulțumiți de inițierea campaniei de combatere a corupției în medicină și solicită organelor de drept o intensificare a activității în acest sens. Acest fapt a fost comunicat de ei în cadrul unei conferințe de presă susținute marți, 28 aprilie, relatează NOI.md.

Liderii Asociației Producătorilor și Furnizorilor de Dispozitive Medicale şi Echipamente de Laborator salută campania de combatere a corupției în medicină, inițiată de organele de drept moldovenești.

Reamintim că la 8 aprilie directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman, a fost reținut pentru 72 de ore de Centrul Național Anticorupție. El, la fel ca și un șir de alți directori medicali din țară, este suspectat de trafic de influență în cadrul achizițiilor de utilaj medical. În total, organele de drept au reținut și audiat 16 funcționari și businessmeni din domeniul medicinii. Ulterior majoritatea celor reținuți au fost transferați în arest la domiciliu.

Președintele Asociației, Stanislav Lesnic, a menționat că, în opinia majorității operatorilor de pe piața produselor medicale, Agenția Medicamentului desfășoară a activitate ilicită intensă de „curățare a pieței produselor medicale în interesul celor trei-patru companii controlate de clanul Ceaikovschi”.

Potrivit informațiilor prezentate de participanții la conferința de presă, Tudor Ceaikovschi și soția sa, Zinovia Ceaikovschi, sînt fondatorii companiilor medicale GBG și InterMed, precum și controlează încă cîteva companii (Intermed Service și EuroClinic – nota NOI.md). Aceste companii, potrivit datelor Asociației, cu o frecvență de invidiat cîștigă licitațiile de livrare a utilajului medical organizate de Agenția Medicamentului. Tudor Ceaikovschi, de asemenea, a fost în rîndul celor reținuți de CNA la 8 aprilie.

În acest context reprezentanții producătorilor și furnizorilor de dispozitive medicale și-au exprimat dorința ca procesele penale împotriva funcționarilor medicali implicați în schemele criminale, care aduc bugetului de stat un prejudiciu considerabil, să fie finalizate, iar persoanele vinovate de corupție – pedepsite.

Anterior producătorii și furnizorii de dispozitive medicale și-au exprimat de nenumărate ori nemulțumirea de activitatea Agenției Medicamentului în domeniul reglementării vînzărilor și organizării licitațiilor mărfurilor de profil. Reprezentanții furnizorilor consideră că cadrul legislativ al Moldovei în domeniul vînzărilor de dispozitive medicale și utilaj de laborator necesită o modificare cît mai urgentă. În ceea ce privește Agenția Medicamentului, producătorii și furnizorii susțin că, în pofida unor împuterniciri largi, acordate Agenției prin lege, în această structură nu sînt specialiști necesari, capabili să asigure reglementarea vînzărilor în domeniul utilajului medical.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?