Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Experți despre practicile vicioase ale Guvernului

28 apr. 2015,, 11:26   Politică
3050 2

Experți: Moldova este lider în Europa la capitolul asumării răspunderii de către Guvern
Foto: infomoldova.net

Aproximativ 10 la sută dintre legile adoptate în ultimul an în Republica Moldova, au fost aprobate prin procedura angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului. Constatarea aparține experților Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), care au atenționat că practica asumării răspunderii a devenit una vicioasă în Republica Moldova și trebuie stopată, informează NOI.md.

În opinia directorului CreDO, Sergiu Ostaf, atît timp cît clasa politică, autoritățile per ansamblu, nu sesizează impactul negativ al acestei practici asupra statului de drept, trebuie modificată Constituția. Potrivit lui Ostaf, în UE există doar patru țări, inclusiv Moldova, care au prevăzut în lege un mecanism similar de legiferare. Este vorba de Franța, România și Italia, care recurg la această procedură doar în situații excepționale.

„Această idee de legiferare, prin asumarea angajării, a fost complet denaturată. Clasa politică trebuie să înțeleagă că este o modalitate inacceptabilă. Dacă un legislator din Franța sau România ar vedea cum este uzat acest drept în Moldova, ar rămîne pur și simplu stupefiat. Este nevoie de făcut anumite precizări în Constituție, de modificat articolul 116 după modelul statelor europene. E nevoie de indicat exact și direct care ar trebui să fie comportamentul clasei politice în sensul utilizării acestui instrument”, a punctat Ostaf.

Totodată, expertul a recomandat Curții Constituționale să ia în considerare practica europeană, în procesul examinării sesizărilor depuse de socialiști și comuniști privind angajarea răspunderii Guvernului Gaburici pentru cele patru legi ce vizează bugetul de stat.

„A fost încălcat principiul separației puterilor de stat. Preluarea sistematică a funcțiilor legislativului de către Guvern duce la erodarea statului de drept în Republica Moldova”, a conchis Ostaf.

Precizăm că din iunie 2014 pînă în prezent, 22 de proiecte de lege, ceea ce constituie 10 la sută din totalul legilor, au fost adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului. Pe parcursul ultimilor patru ani, executivul a recurs de cinci ori la această practică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?