Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cîți bani vor putea cheltui partidele în această campanie electorală

24 apr. 2015,, 16:52   Politică
2799 0

Cîți bani vor putea cheltui partidele în această campanie electorală
Foto : tvnet.ru

Comisia Electorală Centrală a stabilit plafonul mijloacelor financiare ce vor putea fi virate în conturile candidaților electorali în cadrul campaniei pentru locale. Astfel, donațiile pentru partidele politice și blocurile electorale nu vor putea depăși plafonul de 59,2 milioane de lei, au decis membrii CEC la ședința de astăzi, informează NOI.md.

Banii vor trebui virați într-un „fond electoral”, pe care fiecare concurent va trebui să îl deschidă la bancă, iar sumele care vor fi primite de la diferite persoane fizice sau juridice în scopul susținerii campaniei vor trebui declarate. Sumele din acest fond nu vor putea fi folosite în alte scopuri decît electorale.

Plafonul mijloacelor financiare în cazul candidaților independenți va fi calculat prin înmulţirea coeficientului de 0,5% din salariul mediu pe economie pentru anul 2014, ceea ce constituie circa 20 de lei, cu numărul de alegători din localitatea în care candidează aceștia.

Doi membri CEC și-au exprimat însă dezacordul față de această hotătîre. Este vorba de vicepreședintele instituției Ștefan Urîtu și membrul CEC Vadim Moțarschi.

„Propun să stabilim o limită a cheltuielilor în raport cu fiecare circumscripție electorală în parte, în funcție de numărul de alegători. Aceste prevederi reies din dispozițiile legii, plafoanele trebuie individualizate”, a precizat Moțarschi.

„Egalitatea de șanse pentru partide este stabilită în Legea cu privire la partidele politice și în Codul electoral. Candidatul independent este o entitate, partidul politic blocul electoral este o altă entitate”, a declarat, la rîndul său, președintele CEC, Iurie Ciocan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?