X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Vernisajul Vinului „Buchet de primăvară” – ediția recordurilor ©

24 apr. 2015,, 16:25   Societate
4506 1
Foto: infotag.md

Cea de-a 8-a ediție a tradiționalului eveniment Vernisajul Vinului a depășit toate așteptările organizatorilor și participanților, stabilind mai multe recorduri, care demonstrează că interesul pentru cultura vinului în țara noastră crește constant.

Ediția din primăvara acestui an, cu genericul „Buchet de primăvară” a propus cunoscătorilor și amatorilor cele mai selecte vinuri autohtone de sezon: albe, rose și spumante. Evenimentul, desfășurat pe 23 aprilie 2015 în Sala Mare a Palatului Republicii din capitală, a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vin și partenerul strategic, proiectul USAID Creșterea Competitivității și Dezvoltarea Întreprinderilor II (CEED II).

Ion Sula, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al RM: „Mă bucur că Vernisajul Vinului a ajuns la cea de-a VIII-a ediție și aș vrea să mulțumesc organizatorilor pentru inițierea acestui eveniment select, care promovează tezaurul nostru cel mai de preț – Vinul Moldovei. Brandul de țară Vinul Moldovei înseamnă zeci de mii de oamenii care muncesc pentru a crea cele mai bune produse. Acești oameni știu că un bun renume se bazează pe calitate, iar acum ne putem mândri cu vinuri savuroase, care pot face față oricărei concurențe și ne reprezintă cu onoare peste hotarele țării.”

Record de participanți

Peste o mie de pasionați de vinuri, alături de invitați speciali, reprezentanți mass-media și oaspeți de peste hotare și-au dat întâlnire la Palatul Republicii, în miez de primăvară, pentru a degusta cele mai bune vinuri autohtone. Fiecare vizitator a primit în dar câte un pahar cu cu logo-ul „Wine of Moldova”, perfect pentru a savura corect gustul și aroma vinurilor selecte prezente la eveniment. Pe lângă degustările propriu-zise, participanții au fost inițiați în arta vinului, participând la masterclass-uri, în cadrul cărora au primit sugestii de la profesioniști pentru servirea și consumarea corectă a băuturilor fine.

Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Acest număr record pe participanți pe care l-am înregistrat astăzi demonstrează că eforturile ONVV cu scopul de a crește cultura vinului printre consumatorii de acasă dau roade. Acum putem afirma că avem nu doar vinuri de calitate, ci și tot mai multe persoane care sunt interesate să le cunoască și să le savureze corect. Îmi exprim convingerea că fiecare participant la eveniment se va alătura pasiunii noastre, devenind un veritabil ambasador al Vinului Moldovei.”

Record de vinuri

Participanților la Vernisaj le-au fost oferite spre degustare peste 200 de vinuri, dintre care – 50 noi, lansate chiar în cadrul evenimentului, iar celelalte – de colecție, toate fiind potrivite sezonului: albe, rose și spumante. Vinurile au fost prezentate de un număr record de companii – 34 de producători autohtoni, reuniți sub brandul național Vinul Moldovei.

Eugen Pîslaru, vicepreședintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri din Moldova: „Vernisajul Vinului este o platformă unde își dau întâlnire producătorii de vinuri de calitate și consumatorii din Moldova, unde primii își prezintă cele mai bune produse. Entuziasmul pe care îl citim pe chipurile vizitatorilor care gustă vinurile, ne spune că mergem în direcția corectă, iar Vinul Moldovei merită să fie recunoscut și în țara noastră, și peste hotarele ei.”

În urma degustărilor, vizitatorii au fost invitați să voteze pentru vinurile albe și rose care le-au plăcut cel mai mult, majoritatea voturilor fiind obținute de vinul Sauvignon Blanc 2014 de la EtCetera, premiat cu trofeul „Vernisajul în Alb” și, respectiv, vinul Rose 2014 de la Mezalimpe, care s-a ales cu premiul „Vernisajul in Rosé”.

Fiecare participant la Vernisaj a avut șansa de a lua acasă vinurile preferate. Biletele de acces la eveniment le-au oferit deținătorilor posibilitatea de a participa la tombola Vernisajului. Astfel 10 cei mai norocoși vizitatori au câștigat câte un set de vinuri de colecție, aromate și răcoroase, care le vor face primăvara mai frumoasă.

Record de activități tematice

În cadrul Vernisajului, somelierul român Cătălin Păduraru, oaspete de onoare al evenimentului, a oferit un masterclass pentru doritorii de a deprinde arta vinului. Degustarea a 4 tipuri de vin sub îndrumarea specialistului și sfaturile practice oferite de somelier îi vor ajuta pe participanţi să devină adevăraţi cunoscători ai vinurilor de calitate şi să facă alegerea potrivită pentru orice ocazie.

În cursul aceleiași zile, expertul Cătălin Păduraru a prezentat și un seminar dedicat reprezentanților HoReCa (angajați și administratori de restaurante). Participanții au fost instruiți în servirea corectă a vinului și combinarea acestuia cu bucatele potrivite. Prin asemenea cursuri de specialitate personalul localurilor obține capacitatea de a prezenta convingător vinurile, iar clienții vor manifesta un mai mare interes pentru produsul autohton de calitate.

Pentru participanții la Vernisajul Vinului care sunt pasionați de fotografie a fost organizat un masterclass inedit – „Instagram for wine lovers”. Artur Gurău, expert în social media, le-a oferit instagrammerilor sfaturi și le-a sugerat trucuri utile pentru a face cele mai reușite poze, care au în rol central sticlele sau cupele cu vin.

În plus, pe pagina de facebook a evenimentului s-au desfășurat în prealabil 4 consursuri. Participanții au răspuns la întrebări despre cultura vinului, iar cei 11 câștigători și-au putut ridica premiile – 33 de sticle cu vinuri de calitate – chiar la Vernisajul Vinului.

Record de oaspeți

Evenimentul a atras atenția numeroaselor instituții de presă și unui număr mare de bloggeri din țară, care reflectă în mod tradițional evenimentele din domeniu, popularizând cultura de consum a vinurilor de calitate produse în Republica Moldova.

În plus, la această ediție au fost prezenți, stabilind un nou record, 8 jurnaliști specializați din țări care constituie piețe strategice pentru Vinul Moldovei – Suedia, Belgia, Olanda, Austria, Israel și Slovacia, precum și 9 bloggeri apreciați din România și SUA. Ei s-au familiarizat cu Vinul Moldovei în cadrul unui tur vinicol prin țară, care a durat o săptămână, precedând Vernisajul Vinului. Toți s-au declarat încântați de calitatea vinurilor degustate și, prin intermediul canalelor media pe care le reprezintă, vor relata compatrioților motivele pentru a vizita țara noastră sau pentru a căuta pe rafturile magazinelor vinurile „made in Moldova”.

La eveniment au participat într-un număr mare persoane publice, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, dar și membri ai corpului diplomatic, care și-au reconfirmat susținerea pentru acțiunile de promovare a Vinului Moldovei.

James D. Pettit, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova: „A fost o perioadă dificilă pentru vinificatori, însă sectorul vitivinicol a dat dovadă de maturitate și a inițiat reforme importante: o nouă lege, o instituție nouă, un brand de țară nou. Acum este esențial să implementăm reformele și să creștem exportul pe noi piețe. Pentru a fi puternici în export, aveți nevoie de o piață locală de calitate. Vă îndemn să susținem producătorii, să apreciem vinul și să oferim o speranță celor 200.000 de persoane care muncesc în această industrie. Guvernul SUA a susținut ramura vinicolă în ultimii 9 ani prin programul USAID. Alături de Guvernul Republicii Moldova vom continua să sprijinim modernizarea vinificației prin inovare și dezvoltare – pentru a duce legenda mai departe!”

Despre Vernisajul Vinului

Vernisajul Vinului este un eveniment dedicat promovării culturii vinului în Republica Moldova, prezentându-l într-o manieră nouă, sofisticată și oferind participanților posibilitatea de a-l descoperi alături de specialiștii somelieri și companiile vinicole din țară. Manifestarea cultural-cognitivă a fost inițiată în noiembrie 2011 și se desfășoară în mod tradițional de 2 ori pe an, prezentând vinurile recomandate în sezonul respectiv.

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă, creat în rezultatul unui amplu proces de reformă legislativă în sectorul vitivinicol. Printre obiectivele de bază ale ONVV se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol “Wine of Moldova. A legend alive”.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?