X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Experții explică reducerea volumului creditelor în Moldova

23 apr. 2015,, 17:45   Economie
4002 0
Эксперты объяснили снижение объемов кредитования в Молдове
Foto: obozrevatel.com
În contextul incertitudinilor economice, al creșterii ratelor de politică monetară, precum și al diminuării activității băncilor aflate sub administrare specială volumul creditelor acordate s-a redus. Constatarea se conține în analiza sistemului bancar al Moldovei prezentată de expertul economic al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” Alexandru Fală, informează NOI.md.

Alexandru Fală a subliniat că după „explozia” creditării din noiembrie 2014, în perioada decembrie 2014 – februarie 2015 volumul creditelor noi acordate s-a diminuat cu 16,2% față de perioada similară a anului precedent, deși această reducere s-a temperat. Astfel, în noiembrie 2014 scăderea a constituit 40,9%, în timp ce în februarie 2015 micșorarea a reprezentat doar 5,6%.

Expertul a menționat că scăderi s-au înregistrat atît la creditele acordate în lei moldovenești, cît și la împrumuturile în valută. Unul dintre factorii care au determinat această evoluție a fost înăsprirea politicii monetare, ce a cauzat scumpirea împrumuturilor bancare, iar în rezultat a crescut și reticența populației și a agenților economici față de accesarea creditelor. Totodată, deprecierea semnificativă a monedei naționale a cauzat și creșterea costurilor asociate deservirii creditelor valutare. În aceste circumstanțe companiile renunță la împrumuturile în valută oferite de instituțiile financiare și încearcă să identifice alte soluții pentru finanțarea activităților economice. De asemenea, în condițiile deteriorării perspectivelor economice băncile devin mult mai prudente, iar acest fapt, la fel, cauzează o creditare mai vigilentă din partea instituțiilor financiare.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?