Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Deprecierea leului a cauzat creșterea depozitelor în valută străină

23 apr. 2015,, 17:15   Economie
3272 1
Девальвация лея привела к росту депозитов в инвалюте
Foto: noi.md
Deprecierea monedei naționale a cauzat o redistribuie a depozitelor în favoarea depunerilor în valută, se menționează în analiza sistemului bancar al Moldovei prezentată de expertul economic al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” Alexandru Fală, informează NOI.md.

Expertul a subliniat că, pe parcursul perioadei decembrie 2014 – februarie 2015, ieftinirea leului moldovenesc a determinat creșterea plasamentelor în depozite valutare, în timp ce soldul depunerilor în lei s-a diminuat.

Potrivit lui Alexandru Fală, pentru a se proteja de reducerea puterii de cumpărare, generată de deprecierea monedei naționale, populația și agenții economici și-au direcționat economiile către depozite valutare. Astfel, reducerea stocului depozitelor în lei moldovenești a fost cauzată de retragerea depunerilor populației și a persoanelor juridice (cu excepția băncilor), însă, pe de altă parte, soldul depozitelor deținute de bănci, a crescut brusc în noiembrie 2014. În același timp, soldul depunerilor în valută s-a majorat continuu pentru toate categoriile de deponenți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?