Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Țăranu: Nu mai e timp pentru a repara lucrurile

23 apr. 2015,, 16:05   Politică
6483 10

Foto: noi.md

Există puține șanse ca pînă la alegerile locale trendul negativ înregistrat în evoluția partidelor de la guvernare să fie stopat. De această părere este directorul Centrului de Analiză și Consultanță Politică „Politicon”, Anatol Țăranu, care a precizat pentru NOI.md că PLDM și PD sînt nevoite să plătească acum polițele pentru greșelile comise după alegerile parlamentare.

În opinia lui Anatol Țăranu, rezultatele slabe ale PLDM și PD, reflectate în sondajele de opinie din ultima perioadă, au o explicație simplă.

„Guvernarea nu abundă în succese, trece printr-o serie de scandaluri interminabile și, desigur, această tendință negativă este cauzată și de principalul lucru care nu s-a întîmplat – formarea unei majorități proeuropene clare din cele trei partide, care ar fi fost un rezultat logic. S-a produs un recul, alegătorii au rămas dezamăgiți, iar acum cei responsabili plătesc polițele acestei erori politice. În plan politic nu mai e timp pentru a repara lucrurile, tendințele deja s-au format”, a explicat Țăranu.

Analistul susține totuși că pierderile partidelor de guvernare la alegerile locale nu vor fi atît de simțitoare, cum s-ar fi întîmplat în cazul unor alegeri parlamentare de exemplu. „La scrutinele locale, voturile sînt mai puțin politice și se axează mai curînd pe personalitatea candidaților decît pe ratingul partidelor”, afirmă Țăranu.

În ceea ce privește șansele de izbîndă ale candidaților la funcția de primar al capitalei, analistul se arată convins că lupta principală se va da între Dorin Chirtoacă și Zinaida Greceanîi. Totodată, politologul exclude posibilitatea înaintării unui candidat comun de către PD și PLDM pentru acest post.

„Un asemenea pas ar putea diminua din șansele de reușită în alegeri. Candidatul la funcția de primar acționează ca o locomotivă a întregii liste electorale, asta îi va determina să aibă proprii candidați. Nu exclud că PLDM ar putea să mizeze pe candidatura lui Serafim Urechean, avînd în vedere afilierea lui politică. Cred că niciun candidat nu va fi capabil să cîștige din primul tur de scrutin. Unica necunoscută este eventuala participare a lui Serafim Urechean, care ar putea să încurce ițele”, a subliniat analistul politic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?