Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Boțan: Cei care au adus Moldova pe muchie de cuțit vor finanțare de la stat

22 apr. 2015,, 16:30   Politică
8238 10

Boțan: Cei care au adus Moldova pe muchie de cuțit vor finanțare de la stat
Foto: noi.md

Prevederile proiectului de lege privind finanțarea partidelor politice adoptat recent de Parlament sînt revoltătoare, afirmă analistul politic Igor Boțan. Directorul Asociației pentru Democrație Participativă s-a referit în special la finanțarea din bugetul de stat a partidelor politice, care, în opinia acestuia, nu pot pretinde asemenea privilegii, notează NOI.md.

„Cei care au adus Republica Moldova pe muchie de prăpastie vor ca de anul viitor să fie finanțați din bugetul de stat. Este strigător la cer, e vorba de o sumă de 50 de milioane, după ce doar în luna ianuarie ne-au jefuit de 600 de milioane pe jocul cursului de valută, iată că 10% din această sumă va fi anual alocată din bugetul de stat, adică 0,2% din buget pentru finanțarea acestor structuri”, a spus Boțan astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

În opinia analistului, finanțarea de către stat a partidelor politice nu ar fi o problemă într-un stat democratic, unde asemenea investiții sînt necesare pentru a asigura o guvernare de calitate.

„În mod normal, în societăți normale, partidele se finanțează pentru că pregătesc cadre administrative, politice pentru prosperarea țărilor respective. În cazul nostru ce bine fac aceste partide politice? Dacă ne uităm în sondajele de opinie, au cel mai mic rating de încredere ca să fie finanțate de la bugetul de stat. Apar probleme din nimic”, a adăugat Igor Boțan.

Precizăm că Legea cu privire la finanțarea partidelor politice a fost adoptată la finele lunii martie în lectură finală. Documentul stabilește că formațiunile politice sînt în drept să primească anual finanţare din bugetul de stat, în cuantum de 0,2 la sută din veniturile bugetului. Totodată, plafonul donațiilor din partea persoanelor fizice și juridice în campania electorală va constitui 200 şi, respectiv, 400 de salarii medii lunare pe economia naţională stabilite pentru anul respectiv.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?