X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Bisericile se construiesc ca o afacere, ca supermarketurile și farmaciile – opinie

22 apr. 2015,, 15:00   Societate
5061 4
Борец: Храмы строятся - как бизнес, как супермаркеты и аптеки
Foto: allmoldova.com
Înainte de a construi o biserică nouă în capitală sau a restabili una veche, proiectul acesteia trebuie discutat nu doar de preoți și enoriași, ci și de specialiști în domeniul artelor și arhitecți. Deoarece este vorba despre un lăcaș sfînt, în care oamenii trebuie să intre cu pietate, consideră renumitul vinificator din Moldova, constructor după prima specialitate, Serghei Boreț.

Însă astăzi, cînd intri în unele biserici construite în grabă și vezi în ele imagini absurde, iar pe fundalul lor un părinte în rasă de mătase „de la Versace”, cu o cruce de aur și în pantofi din piele de crocodil, îți dispare orice sentiment religios. „Ce poate propovădui acest preot?”

În opinia lui Serghei Boreț, acest lucru se întîmplă pentru că adesea bisericile sînt construite în scopuri profitabile: „Deseori este vorba de cît se poate de cîștigat în această biserică și cît de furat la construcția ei. De aceea unii preoți mereu sînt în căutarea unor sponsori bogați. Și se construiesc biserici practic la fiecare 30 de metri”, a opinat Boreț.

Din altă parte, însăși societatea îi încurajează pe preoți, consideră Serghei Boreț.

„În țară sînt atîția bani furați, încît în lipsa unei piețe a valorilor mobiliare, noi pur și simplu nu avem ce face cu ei. Furînd banii, omul își construiește o casă sau procură o locuință, iar ulterior o parte din bani este transmisă preotului pentru iertarea păcatelor. De aceea noii elite i se pare că dacă i-a dat părintelui bani, și-a justificat corupția de ani de zile. Iar părintele, în loc să îndrepte oaia rătăcită, o calmează, calificînd acest lucru drept o donație pentru biserică. Preoții, ca și reprezentanții puterii, în persoana deputaților și membrilor Guvernului, au intrat în cursa îmbogățirii și suferă de aceeași boală – PRICOPSIRE!!! Eu îi împart pe preoți 50 la 50 în această cursă”, a conchis fostul constructor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?