Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

O perioadă neclară în arhitectura bisericească din Moldova (VIDEO)

22 apr. 2015,, 12:30   Societate
8211 1

Непонятный период церковной архитектуры Молдовы (ВИДЕО)
Foto: noi.md

Semion Niculin

Locuitorii cartierului Sculeni sînt nedumeriți de felul cum arată Biserica „Fericita Maică Matrona”, înălțată la intrarea în parc dinspre Calea Ieșilor.

În februarie 2011, a ars partea din lemn a clădirii. După incendiu, a început reconstrucția bisericii. Însă locuitorii din preajmă spun că actualul ei aspect nu se asociază cu un locaș ortodox, mai ales edificat pe una dintre principalele artere ale capitalei.

În prezent, această biserică este numită „bizară”. Locatarii blocurilor din preajmă s-au adresat la redacția NOI.md pentru a clarifica situația, deoarece în jurul bisericii circulă diferite zvonuri. Unii afirmă că clădirea a devenit un refugiu de noapte pentru persoanele fără adăpost, alții spun că biserica este construită mai că samavolnic.

Protoiereul mitrofor Manole Brihuneț, președinte al Departamentului Arhitectură, Restaurare și Pictură Bisericească din cadrul Mitropoliei Moldovei, a explicat pentru NOI.md că, dacă biserica se construiește, înseamnă că deja au fost perfectate toate documentele: proiectul, actul Primăriei, actul Ministerului Culturii și binecuvîntarea Mitropolitului. Însă în privința bisericii de pe Calea Ieșilor, părintele Manole a menționat că situația este incertă: „Eu cunosc această biserică, însă în calitate de responsabil de această problemă la Mitropolie, nu țin minte să fi semnat ceva. Nici proiectul locașului nu l-am văzut”.

Relatînd despre stilurile construcției lăcașelor ortodoxe în Moldova contemporană, părintele Manole a menționat următoarele: „În prezent, din păcate, la noi eclectica construcției bisericilor nu întotdeauna este clară. Unii construiesc în stil național, alții – în stil clasic rusesc, grecesc (bizantin). Din păcate, la fel ca și în construcțiile civile, în acest domeniu este un haos. O perioadă neclară. E greu să urmărești toate acestea, chiar și statul, precum știți, nu este capabil să supravegheze ce și cum se construiește. Biserica la fel nu reușește să dezvolte un anumit stil, care ar reprezenta Biserica noastră”, a menționat preotul.

În ceea ce privește actualele norme de construcție a bisericilor, Manole Brihuneț a spus că există cîteva atribute indispensabile ale bisericii, care trebuie să fie reflectate în planul construcției: „Planul trebuie să conțină numaidecît: altarul, naosul (partea centrală a bisericii, unde se află credincioșii în timpul slujbei – n.r.), pronaosul sau pridvorul (anexa din fața intrării în locaș). Clopotnița, în funcție de un șir de circumstanțe – sau separat, sau ca parte componentă a bisericii”.

Precum a menționat preotul, tendințele moderne pătrund și în arhitectura bisericească. Pe de o parte, aceasta este viață și dezvoltare, pe de alta – parohul trebuie să se consulte cu enoriașii referitor la aspectul exterior al bisericii, consideră părintele Manole. „Biserica trebuie să prezinte un ansamblu arhitectural, iar acest lucru trebuie supravegheat și de Primărie, de rînd cu Mitropolia”, a menționat preotul.

Situația a fost clarificată de către parohul bisericii, părintele Teodor Olărașu, cu care NOI.md a reușit să vorbească la telefon. El a explicat că, deocamdată, nu este vorba despre vreo construcție și nici de o reconstrucție: „Noi nu avem bani și încercăm să păstrăm ceea ce avem, a spus părintele Teodor. Cu ajutorul unui om bun, noi am reușit să înlocuim ruberoidul cu care a fost acoperit locașul după incendiu cu un acoperiș temporar, pentru ca apa și umezeala să nu pătrundă în interior. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom începe construcția nivelului doi, iar acest acoperiș temporar, desigur, îl vom scoate”, a spus parohul.

Potrivit părintelui Teodor, în conformitate cu proiectul aprobat cu mult timp înaintea numirii lui în această parohie, biserica era planificată cu două nivele. Nivelul de jos (din piatră) – biserica în cinstea Icoanei Maicii Domnului de la Poceaev, iar al doilea nivel, care a ars cu patru ani în urmă, din lemn, în cinstea Fericitei Matrona din Moscova.

„Binecuvîntarea Mitropolitului, la fel ca și celelalte documente, necesare pentru construcția bisericii – toate le avem. Însă nu putem începe construcția, a spus preotul. Imediat după incendiu, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a promis să aloce patru milioane de lei pentru construcție. Noi chiar am primit o mică tranșă – o sută și ceva de mii de lei. Acești bani au fost cheltuiți pentru drenaj – clădirea se află în depresiune și acolo se scurgea apa. Așa că noi am soluționat problema cu apa, iar patru milioane pentru construcție nu sînt”, a menționat parohul.

El a mai comunicat că proiectul bisericii a fost aprobat pe timpul fostului paroh, iar dacă totuși vor fi găsiți bani, atunci acest proiect, cel mai probabil, va fi modificat. Pe lîngă Biserica „Fericita Maică Matrona” zilnic sînt hrănite 90 de persoane fără adăpost și acest fapt îngreunează colectarea mijloacelor pentru construcție. Potrivit părintelui Teodor, biserica lui are treizeci de enoriași, care locuiesc destul de departe de parohie. „Oamenii din blocurile apropiate vin rar la noi”, a menționat preotul.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?