X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Autorităţile tergiversează soluţionarea problemelor tarifelor din cauza alegerilor locale

18 apr. 2015,, 11:00   Economie
6216 2
Власти тянут с повышением тарифов из-за местных выборов
Foto: noi.md
Anularea şedinţei Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în cadrul cărei se presupunea adoptarea noilor tarife la gaze şi energie electrică, se datorează, probabil, cu alegerile locale ce urmează a fi desfăşurate în Moldova, consideră economistul, directorul executiv al Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, Galina Şelari.

Ea a spus, solicitată de corespondentul "Infotag", că ANRE trebuie să ia în calcul la examinarea situaţiei tarifelor o serie de aspecte importante.

"Primul - cursul valutar. Moldova are un singur furnizor de gaze - Rusia. Rubla rusească a început să se deprecieze faţă de dolar mai devreme decât leul moldovenesc, dar şi se fortifică acum mult mai rapid decât leul. Cum aceasta a influenţat/influenţează preţul la gaze pentru Moldova, este un subiect aparte", consideră expertul.

În opinia sa, al doilea factor este actualul preţ la petrol şi alte surse de energie, reieşind din care se formează preţul la gaze.

"Cum aceşti factori influenţează mărimea tarifului? Evident că influenţa acestora este dispersată: petrolul ieftin duce la reducerea preţului la gaze: leul depreciat - majorarea preţului, dar aceasta într-o oarecare măsură a fost compensată de ieftinirea rublei. Am întrebare către regulator în persoana instanţei de stat - ANRE. Poate este necesar de a monitoriza în regim de "timp real" dinamica tuturor componentelor, ce influenţează în rezultat tariful?", se întreabă Şelari.

Economista este convinsă că "atunci când furnizorul de servicii declară despre necesitatea de a majorat tariful (propuneri de a micşora practic niciodată nu sunt enunţate) ANRE deja trebuie să aibă o poziţie proprie clară".

"Atunci şi examinarea argumentelor operatorilor va avea loc mai rapid, şi interesele consumatorilor, posibil, vor fi luate în calcul", consideră directorul executiv al Institutului de Investigaţii Strategice şi Reforme.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?