X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Președintele Turciei: Lumea islamică riscă să se dezintegreze

10 apr. 2015,, 16:00   Externe
4534 1

Foto: podrobnosti.ua

Lumea islamică riscă "dezintegrarea" sub presiunea conflictelor care se desfăşoară în regiune între suniţi şi şiiţi, a spus preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP.

Preşedintele turc este sunit şi a făcut comentariile într-o conferinţă de presă ţinută la întoarcerea din vizita în Iran, ţară majoritar şiită.

"În acest moment, lumea islamică riscă dezintegrarea ", a spus Erdogan, citat de ziarele turceşti Hurriyet şi Sabah, adăugînd: "Trebuie făcuţi paşi rapizi pentru a contracara aceste încercări".

Preşedintele turc a mai spus: "Poţi avea o denumire diferită (a Islamului), dar dacă încerci să impui o anumită denumire în faţa celeilalte, atunci vei destrăma Umma (comunitatea islamică )".

Erdogan a cerut ca organizaţii precum Organizaţia Cooperării Islamice să demonstreze că tratează serios stoparea violenţelor în zonele de conflict din Irak, Egipt, Libia, Siria şi Yemen.

De asemenea, liderul turc a arătat că se va implica personal şi intenţionează să viziteze puterile musulmane din Asia, Indonezia şi Malaezia, şi va face încă o vizită în Arabia Saudită.

El a spus că toate crizele regionale, inclusiv Yemen, au fost pe agenda discuţiilor de marţi cu preşedintele iranian Hassan Rouhani şi cu Ayatollahul Ali Khamenei.

"Grupurile din Yemen ar trebui să se întîlnească şi să găsească posibile soluţii. Arabia Saudită, Turcia şi Iran ar trebuie să fie implicate în eforturile pentru găsirea unei soluţii diplomatice", a mai spus Erdogan.

Turcia a susţinut acţiunea militară a puterii sunite din Arabia Saudită împotriva rebelilor houthi din Yemen, aliaţi Iranului, spre supărarea Iranului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?