X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Presa independentă din Moldova este finanțată din exterior

9 apr. 2015,, 11:00   Politică
3978 1
Независимые молдавские СМИ финансируются извне
Foto: epochtimes-romaina.com
Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni al Ministerului de Externe al României finanțează în anul curent 33 de proiecte pe teritoriul Republicii Moldova. Majoritatea acestora fiind din domeniul mass-mediei. Valoarea subvențiilor alocate proiectelor moldovenești depășește 1,3 milioane de lei românești (circa 300,5 mii de euro). Totodată, în Moldova, din inițiativa autorităților, ia amploare campania pentru contracararea influenței informaționale din exterior, relatează NOI.md.

Pe pagina oficială a MAE al României (http://www.dprp.gov.ro/dpprp-anunta-publicarea-rezultatelor-sesiunii-de-finantare-ianuarie-2015/) sînt publicate rezultatele concursului de proiecte care vor fi finanțate în anul curent de acest Minister în întreaga lume. 33 din ele vor fi realizate pe teritoriul Republicii Moldova, totodată, cea mai mare parte a acestora ţine de domeniul mass-mediei.

Cea mai mare sumă de 99 mii 998 lei românești (peste 22,7 mii de euro) va fi alocată redacției Cotidianului Național „Timpul”. În afară de „Timpul”, printre operatorii de pe piața mass-mediei din Moldova de finanțare din România vor beneficia (http://www.dprp.gov.ro/wp-content/uploads/2015/04/aprobate.pdf), spre exemplu: SA „Miraza” SRL, proprietar al portalului informațional „Unimedia”, pentru proiectul „Susținerea și consolidarea capacităților presei online de limbă română”, care va primi 48 mii 200 de lei românești (peste 10,9 mii de euro); publicaţia periodică „Ziarul de Gardă” SRL pentru proiectul „Continuarea editării Săptămânalului independent de investigaţii Ziarul de gardă în 2015” – 49 mii 500 de lei românești (peste 11,2 mii de euro); Compania „Interact Media” SRL, care deține portalul de ştiri economice „Agora” (www.agora.md) și revista online pentru femei www.pentruea.md pentru proiectul „Istorii de succes româneşti” va primi 46 mii 860 lei românești (aproximativ 10,6 mii de euro); publicaţia periodică „Literatură şi Artă” SRL pentru editarea săptămînalului Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova – 32 mii 480 lei românești (11,3 mii de euro); Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „IDIS Viitorul” pentru proiectul „Evaluarea situației românilor din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia UTA, Transnistria, Taraclia și regiunea de Nord a Republicii Moldova și promovarea valorilor românești” – 29 mii de lei românești (puțin peste 6,5 mii de euro) și încă un șir de publicații.

Pentru realizarea celor 33 de proiecte în Moldova MAE al României este dispus să aloce 1 milion 323 mii 870,1 de lei românești, ceea ce constituie 300 mii 577 de euro. Totodată, nu este secret că în Moldova ia amploare campania de contracarare a influenței informaționale din exterior, inițiată de autorități.

Cererile de finanțare a proiectelor de către MAE al României prin intermediul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni au fost depuse în cadrul sesiunii financiare ianuarie-2015. La concurs au fost admise 105 de cereri din Moldova. De finanțare vor beneficia doar proiectele care au acumulat cel puțin 25 de puncte în baza criteriilor stabilite de MAE al României pentru concurs. Din cele 72 de proiecte respinse din Moldova (http://www.dprp.gov.ro/wp-content/uploads/2015/04/respinse.pdf) două au fost din partea televiziunii TVR în Moldova, unul de la Biroul regional al Agenţiei de Presă RNews în Moldova, proiectul „Identitate Basarabia” de la AO OWH TV Studio etc.

În total, în cadrul sesiunii de finanțare ianuarie-2015 MAE al României a examinat 671 de cereri de finanțare a proiectelor. Potrivit rezultatelor concursului, au fost satisfăcute 140 de cereri (din care 33 din Moldova) cu o geografie vastă. Printre beneficiarii de granturi din partea Ministerului de Externe al României figurează organizațiile din Serbia, Spania, Albania, Ucraina, Kazahstan, Liban, Marea Britanie, Franța, Germania, Grecia, Portugalia, Cipru, Cehia, Bulgaria, Brazilia, Belgia, Israel, Italia.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?