Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ucraina și România au convenit asupra coordonării acțiunilor privind Transnistria

1 apr. 2015,, 13:45   Politică
4900 3
Украина и Румыния договорились о координации по Приднестровью
Foto: 24today.net
Ambasadorul pentru Afaceri Speciale, reprezentantul politic al Ucrainei în procesul de negocieri în formatul "5+2", Andrei Veselovschi, consideră "atingerea reglementării transnistrene o sarcină diplomatică dificilă, care nu poate fi rezolvată deja de 25 de ani".

Potrivit agenţiei "Infotag", Ambasadorul a dezminţit într-un interviu pentru ziarul "Зеркало недели" zvonurile răspîndite la Tiraspol despre intenţia Kievului împreună cu Bucureştiul de a „destabiliza regiunea”.

"La întrevederea preşedinţilor din 17 martie, Ucraina şi România au convenit asupra coordonării acţiunilor în privinţa Transnistriei, pentru a contribui la «dezgheţarea» conflictului. Ucraina îşi coordonează acţiunile pentru reintegrarea paşnică a Moldovei cu toţi membrii UE, inclusiv cu România. Ea este fidelă promisiunilor sale şi respectă semnăturile de pe documente. Iar dacă cuiva nu-i place dezgheţarea, adică revenirea la viaţa normală după existenţă de un sfert de veac în autoproclamare şi lipsă de perspectivă, aceştia ar fi antiufiştii (de la numele generalului Vladimir Antiufeev - "I") sau cei care sînt cu ei: deoarece nu vor mai fi finanţaţi", a spus diplomatul, adăugînd că poziţia Ucrainei, ca şi anterior, reiese din necesitatea de creare a Moldovei unite cu statut special pentru Transnistria.

"Noi sîntem convinşi că aceasta va oferi transnistrenilor posibilitatea de a se simţi cetăţeni ai unui stat suveran cu perspectivă europeană. Iar în viaţa de zi cu zi – să scape de nesiguranţa în ziua de mîine, să obţină libertatea circulaţiei, să-şi îmbunătăţească condiţiile de trai. Anume aceasta, datorită semnării Acordului de asociere cu UE, fac acum Ucraina şi Moldova. Este timpul să participe şi transnistrenii. Toate fobiile vor dispărea, comerţul va deveni legal, iar relaţiile culturale, de rudenie, economice, fie cu Belarus, fie cu Rusia, doar vor avea de cîştigat. Chişinău le sprijină, iar Bruxelles îl ajută", a spus Veselovschi.

El a comentat, de asemenea, intensificarea măsurilor de controlare a segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

"Despre contrabanda care în Transnistria nu ar exista nu mai putem vorbi ca despre un mit. Potrivit datelor Misiunii UE pentru Asistenţă la Frontieră în Ucraina şi Moldova (EUBAM), doar în 10 luni ale anului 2014, în Transnistria, unde oficial locuiesc 500 de mii de oameni, legal au fost transportate prin teritoriul Ucrainei peste 12 miliarde de ţigări (!). Bătrînii de 100 de ani şi nou-născuţii trebuie să fumeze cîte 80 de țigări pe zi. Deoarece ţigări noi se aduc, iar depozitele sînt pline. În realitate, nu sînt pline – prin contrabandă ţigările sînt duse în Germania, Olanda, şi chiar Marea Britanie. O situaţie similară avem şi în privinţa alcoolului - "se bea" cu decalitrii. Şi acestea sînt doar date oficiale", a menţionat Ambasadorul. El a subliniat că cooperând cu EUBAM, vameşii ucraineni reduc influenţa dăunătore a nicotinei şi alcoolului asupra vecinilor, stopînd transportarea mărfii pe cale ilegală.

"Dar conducerea regiunii nu salută aceste acţiuni. Aceasta ar limita "libertatea activităţii economice", care, apropo, această regiune, ca componentă a Moldovei, nu ar trebuie să o aibă", a subliniat Veselovschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?