Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Tusk: Posibil acord 'înainte de sfîrșitul lui aprilie', însă nu înainte de Paști

31 mar. 2015,, 20:00   Externe
4044 0

Туск рассчитывает достигнуть соглашения по Греции в конце апреля
Foto: itar.tass.com

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a estimat miercuri, la Madrid, că situația economică a Greciei rămâne 'sub control', exprimându-și totodată opinia că niciun acord cu creditorii nu va fi semnat înainte de Paști, dar avansând drept posibil termen finalul lunii aprilie, informează AFP. 'Procesul de evaluare a planului (grec) este foarte complex și nu prevăd progrese înainte de Paști', a declarat Donald Tusk, în timpul unei conferințe de presă susținute împreună cu șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy.

Atena și creditorii internaționali au ajuns, în 20 februarie, la un acord ce prevede prelungirea cu patru luni a vărsămintelor de împrumuturi internaționale, dar care depinde totuși de un plan de reforme al Greciei, în discuție cu Bruxellesul.

'Cred că astăzi putem spune că situația din Grecia se află sub control', a declarat Donald Tusk, în cadrul unui turneu al său în Malta, Spania și Tunisia. 'Sper că vom putea să ajungem la un acord până la sfârșitul lui aprilie, acest lucru mi se pare posibil', a adăugat Tusk. La rândul său, Mariano Rajoy și-a exprimat, ca în alte ocazii, dorința ca aceste negocieri să se finalizeze cu un succes și ca Grecia să rămână în zona euro. Atena 'trebuie să înțeleagă că pentru UE este foarte important ca mesajul transmis să fie acela că regulile jocului trebuie respectate', a adăugat Rajoy, acuzat adesea de guvernul grec că este cu precădere dur la adresa sa.

Planul grec a fost dezbătut pe întreaga durată a weekendului de ''grupul de la Bruxelles', compus din Fondul Monetar Internațional (FMI), Banca Centrală Europeană (BCE), Comisia Europeană, Mecanismul european de stabilitate și Grecia însăși. Tete-a-tete-ul dintre Atena și creditori nu poate dura însă o veșnicie: guvernul grec trebuie să ramburseze 820 de milioane de euro în diverse creanțe (principal și rata dobânzii) în aprilie, dintre care 460 de milioane de euro către FMI, și să răscumpere bonuri de trezorerie în valoare de 2,4 miliarde de euro.

În lipsa unui acord, Grecia nu va obține imediat cele 7,2 miliarde de euro ce reprezintă ultima tranșă din împrumuturile europene așteptate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?