Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Meciurile aranjate: „urmele” sindicatului criminal

31 mar. 2015,, 16:30   Societate
12455 2
Договорные матчи: «след» преступного синдиката
Foto: bisnews.kz
Victor Surugiu

În luna martie, lumea fotbalului a fost zguduită de un scandal de corupţie legat de meciurile aranjate. Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a comunicat că rezultatele mai multor partide au fost supuse unor manipulări din partea forţelor criminale. Potrivit oamenilor legii, escrocheriile ar fi pornit din Singapore.

Europol să ne ajute

În ratingul celor mai corupte campionate europene, realizat de agenţia internaţională de sport „Sportradar”, Moldova figurează pe primele locuri. Experţii străini sînt convinşi că fotbalul moldovenesc este „serios bolnav şi necesită un tratament urgent”. La insistenţa partenerilor europeni, organele de drept din Republica Moldova s-au alăturat anchetei privind meciurile aranjate.

În decembrie 2014, MAI al Moldovei a semnat un acord de colaborare cu Europol – organizaţie ce coordonează activitatea poliţiei în toată Europa, care pe parcursul ultimilor ani acordă o atenţie sporită luptei cu crima organizată în sport. De la forţele de ordine din Moldova a fost cerută o implicare mai activă şi mai consecventă în lupta cu duelurile sportive trucate.

Pariurile sportive

Ancheta de amploare privind organizarea meciurilor de fotbal trucate a fost lansată în urmă cu cîţiva ani. În final Europol a depistat peste patru sute de meciuri dubioase în diferite ţări ale lumii, inclusiv în Moldova. În spatele organizării acestora se află o structură criminală ce poate influenţa rezultatul partidelor pe diferite continente, începînd cu ligile inferioare din ţările mici şi terminînd cu cele mai prestigioase campionate internaţionale.

Printre meciurile trucate depistate se numără partidele de calificare pentru campionatele lumii şi Europei, două meciuri ale Ligii Campionilor şi cîteva partide din ligile superioare ale unor state europene. Potrivit poliţiei, profitul curat al infractorilor a constituit 8 milioane de euro, iar pentru organizarea meciurilor trucate au fost plătiți 2 milioane de euro.

„În practică, venitul de bază al infractorilor îl constituie mijloacele obţinute de la casele de pariuri, au comentat pentru NOI.md surse din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie. Datorită Internetului, participarea la pariurile sportive este destul de simplă. Cele mai multe pariuri se fac în Asia, unde în cîteva ţări jocul la totalizatoare face parte din viaţa cotidiană a cetăţenilor.

Pentru a obține profituri, grupările criminale oferă mite jucătorilor, antrenorilor, arbitrilor şi funcţionarilor de la principalele ligi de fotbal din Europa, pentru ca aceştia să influenţeze rezultatul meciurilor. Ulterior, sume enorme sînt pariate pentru rezultatul acestor partide în Europa şi Asia. Casele de pariuri, de regulă, nu sînt la curent cu aceste escrocherii şi le achită infractorilor sumele cîştigate”.

Dosarul meciurilor trucate

Precum menţionează surse din cadrul CNA, în spatele multor meciuri trucate se află un sindicat criminal cu centrul în Singapore. Ultimul scandal de corupţie din fotbalul moldovenesc, de asemenea, nu a avut loc fără participarea acestuia. CNA a reţinut doi cetăţeni din Singapore, care au încercat să-l mituiască cu 50 de mii de dolari pe vicepreşedintele Federaţiei Naţionale de Fotbal, Ion Testemiţanu.

Aceştia intenționau să influenţeze rezultatul meciului dintre echipele de tineret ale Moldovei şi Belgiei, planificat pentru săptămîna aceasta. Cetăţenii din Singapore sînt suspectaţi de CNA de manipulări cu rezultatele mai multor meciuri cu participarea echipelor de fotbal din Moldova. Ei au fost reţinuţi în flagrant şi arestaţi pentru 30 de zile: toate întălnirile şi negocierile au avut loc sub supravegherea CNA.

Ulterior, în cadrul dosarului privind trucarea meciurilor au mai fost reţinuţi preşedintele clubului de fotbal „Dacia”, Ruslan Kmit, directorul sportiv al Clubului, Mugajir Polonkoev, precum şi antrenorul echipei „Dinamo-Auto”, Igor Negrescu şi un jucător al acestei echipe. Ei au fost încătuşaţi chiar pe stadion, după controversatul meci, jucat în satul Speia de către echipele „Dacia” şi „Dinamo-Auto”. CNA investighează cauza penală privind spălarea banilor, dare de mită şi trucarea rezultatelor unui eveniment sportiv.

Potrivit şefului Direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, în cadrul percheziţiilor la oficiul FC „Dacia” au foste depistate sigilii ale firmelor off-shore, banii din care erau transferate sume pentru mituirea fotbaliştilor, precum şi mijloace financiare, care ar fi fost destinate pentru mituirea jucătorilor. Totuşi, după 72 de ore petrecute în izolatorul de detenţie provizorie, toţi cei reţinuţi au fost eliberaţi sub control judiciar.

Ruslan Kmit a declarat imediat după eliberare că nu se consideră vinovat şi este gata să prezinte toată informaţia necesară în cadrul anchetei.

FC „Dacia”, de asemenea, a difuzat o declaraţie în care a calificat acţiunile CNA drept „acţiuni de intimidare”. În opinia administraţiei clubului, aceasta a fost organizată „inclusiv pentru a distrage atenţia opiniei publice de la scandalurile de corupţie reale privind miliardele dispărute de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank”. Echipa a declarat că victoria în meciul cu „Dinamo-Auto” a fost binemeritată.

”La indicaţia” UEFA

CNA recunoaşte că au acţionat la „indicaţia” Comisiei disciplinare a UEFA – organul administrativ al fotbalului european, cu sediul în Elveţia. Reţinerile au avut loc în baza unor dovezi a meciurilor trucate, primite de la această structură.

Săptămîna aceasta, în Moldova se va afla delegaţia UEFA, care va avea întrevederi cu procurorii şi ofiţerii de la CNA, pe tema meciurilor trucate. Specialiştii străini vor oferi oamenilor legii suport în calificarea acţiunilor în jurul trucării rezultatelor meciurilor de fotbal. Mai mult, UEFA va desfăşura propria anchetă.

Reprezentanţii CNA amintesc că acesta nu este primul caz de urmărire penală pentru manipularea rezultatelor jocurilor sportive. Anterior, CNA i-a reţinut pe antrenorul şi un membru al Asociaţiei Presei Sportive, care au încercat să organizeze înfrîngerea meciului de fotbal dintre selecţionatele de femei din Moldova şi Letonia.

La CNA s-a adresat antrenorul unei echipe moldoveneşti, care a fost la un pas de a fi determinată să piardă meciul şi să schimbe amplasarea jucătorilor pe teren, pentru ca înfrîngerea să fie convingătoare. Nimeni nu a fost mituit, însă discuţiile au fost înregistrate de către angajaţii CNA. Pentru ca ţara noastră să piardă competiţia, a fost propusă suma de 100 de mii de lei.

Manipulările în sport şi meciurile trucate

„Asemenea situaţii erau depistate şi înainte, partidele de fotbal erau monitorizate în vederea depistării escrocheriilor cu pariurile şi manipulărilor ce ar putea influenţa rezultatul onest al competiţiei, menţionează unul dintre experţii noştri. Însă dosarele nu erau finalizate, în lipsa cadrului juridic.

În 2013, în Codul penal al RM au apărut articolele „Manipularea unui eveniment” şi „Pariurile aranjate”. Acum, cu sprijinul poliţiei europene şi a structurilor internaţionale de fotbal se creează o practică judiciară privind asemenea cazuri.

În Moldova am auzit de la mai mulţi jucători că ei ştiu despre existenţa meciurilor aranjate. Aceasta nu înseamnă că ei participă, dar că ei au auzit de la prietenii lor fotbalişti. Au fost chiar şi cazuri cînd arbitrul pe teren le spunea cu text deschis – indiferent de modul în care joacă, trebuie să cîştige cealaltă echipă.

Din păcate, autorităţile din fotbal nu pot soluţiona de sine stătător problema meciurilor trucate şi a corupţiei în fotbal. Asociaţiile naţionale şi organele de drept deseori nu au abilităţile şi calificarea necesară pentru a asigura o anchetă de calitate şi probele necesare. De aceea, rolul principal în acest proces îl joacă UEFA şi Europol, pentru care această direcţie a devenit una prioritară”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?