Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Scandalul din jurul portului Giurgiulești continuă

31 mar. 2015,, 15:00   Business
11961 2
Скандал вокруг порта Джурджулешты продолжается
Foto: bemol.md
Danube Logistics Holding BV a inițiat în Olanda un proces judiciar împotriva EASEUR Holding BV și a companiei fiice a acesteia, BEMOL Retail SRL, operatorul rețelei de benzinării BEMOL. Inițiativa vine drept răspuns la atacurile ostile de redobîndire a controlului asupra societății Danube Logistics SRL, investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, informează NOI.md.

Societățile EASEUR Holding BV și BEMOL Retail SRL, ambele controlate începînd cu iulie 2014 de către cetățeanul azer Rafig Aliev, încearcă să conteste achiziția în 2011 a societății Danube Logistics SRL de către Danube Logistics Holding BV, în baza unor acțiuni fabricate depuse în instanțele de judecată din Republica Moldova. În 2011, EASEUR Holding BV fiind supra-îndatorată, a convenit cu creditorul principal Credit Suisse și creditorul subordonat New Ventures Capital NV (companie deținută de Rafig Aliev), asupra unui acord amiabil de stingere a datoriei sale față de Credit Suisse, după un șir de încercări eșuate de a rambursa împrumutul expirat.

În baza acestui acord, Danube Logistics Holding BV, reprezentînd la acel moment un vehicul investițional instituit de către Credit Suisse și Thomas Moser, a achiziționat de la EASEUR Holding BV 80 la sută din acțiunile Danube Logistics SRL, preluînd, totodată, și datoriile acesteia față de EASEUR Holding BV și BEMOL Retail SRL. În schimbul acestor active, Danube Logistics Holding BV a preluat împrumutul expirat al EASEUR Holding BV față de Credit Suisse, în valoare de 28,6 milioane de dolari. Ținînd cont și de datoriile Danube Logistics SRL față de terți, în valoare de 7,5 milioane de dolari SUA, drept rezultat Danube Logistics Holding BV a preluat de la EASEUR Holding BV o datorie consolidată în valoare totală de 36,1 milioane de dolari.

Urmare a acestui acord, Credit Suisse a eliberat EASEUR Holding BV și BEMOL Retail SRL de angajamentele sale financiare substanțiale, oferindu-i astfel EASEUR Holding BV posibilitatea de a începe rambursarea datoriei sale față de compania deținută de Rafig Aliev – New Ventures Capital NV.

Tranzacția, perfect legală și transparentă, a fost încheiată în 2011, în baza unei evaluări independente și după obținerea tuturor aprobărilor necesare, inclusiv consimțămîntul New Ventures Capital și al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, care deținea la momentul respectiv 20 la sută din acțiunile Danube Logistics SRL. Tranzacția a fost înregistrată la Camera Înregistrării de Stat în 2011 și de atunci, timp de aproape trei ani, nu a fost contestată.

În prezent, investițiile Danube Logistics SRL în dezvoltarea Portului Internațional Liber Giurgiulești sînt susținute cu finanțări oferite de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și de Moldova Agroindbank. Danube Logistics SRL este o subsidiară deținută în întregime de compania olandeză Danube Logistics Holding BV. Profiturile Danube Logistics Holding BV sînt partajate cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în baza unui acord pe termen lung de distribuire a profitului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?