Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Ciurea: Mesajul lui Tapiola trebuie citit printre rînduri

31 mar. 2015,, 13:45   Politică
4968 5

Ciurea: Mesajul lui Tapiola trebuie citit printre rînduri
Foto: europalibera.org

Aprecierile critice date ieri guvernării de la Chișinău de șeful delegației UE sînt încercări de a exercita presiuni asupra actualului guvern. De această părere este expertul IDIS „Viitorul” Corneliu Ciurea, care a precizat pentru NOI.md că la Bruxelles există o nemulțumire vădită față de mersul reformelor din Republica Moldova și acest lucru a fost confirmat de spusele lui Pirkka Tapiola.

„Nu e clar însă față de care guvern există aceste pretenții. Logic ar fi – față de Guvernul Leancă, întrucît raportul se referă la 2014, dar numele acestuia nu a fost pomenit, ceea ce înseamnă că UE dorește să pună presiuni asupra noului guvern. Deși Bruxellesul nu va spune deschis acest lucru, faptul că la Chișinău nu s-a format o coaliție din cele trei partide proeuropene, este una dintre explicații pentru o asemenea abordare. O altă explicație ar fi că reformele au început să treneze la finele lunii noiembrie 2014. Iurie Leancă nu mai poate însă fi privit ca un obiect de presiune, în condițiile în care nu mai este premier și își lansează un nou proiect politic, care, probabil, va fi susținut de europeni”, a precizat Ciurea.

În opinia analistului, un alt mesaj ce poate fi desprins din discursul lui Tapiola se referă la o eventuală diminuare a sprijinului politic și financiar acordat Moldovei. Potrivit lui Cornel Ciurea, eșecul reformelor nu mai poate fi trecut cu vederea de către Bruxelles.

„În UE există predispoziție pentru revizuirea Parteneriatului Estic și a politicii europene de vecinătate, ceea ce ar putea însemna reducerea fondurilor destinate Moldovei și redirecționarea acestora spre Ucraina. Asta va demonstra că UE nu mai are nevoie de o poveste de succes. Atenția pentru Moldova deja este în descreștere, e foarte probabil că UE va decide să încetinească procesul de integrare. Pe de altă parte, Ucraina solicită majorarea fondurilor, considerînd că ea a fost păgubită cel mai mult”, a punctat Corneliu Ciurea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?