X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Mesaj dur, dar justificat

31 mar. 2015,, 13:30   Politică
5007 3

Жесткий, но меткий
Foto: tv7.md

Mesaj dur, dar justificat. Astfel au caracterizat aseară invitaţii emisiunii ”Politica”, declaraţia şefului Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola.

Aceştia au recunoscut că, tonalitatea în acest discurs s-a schimbat simţitor. În timp ce unii analişti sunt convinşi că, progrese nu vor fi, chiar şi după o asemenea declaraţie, alţii s-au arătat convinşi că, lucrurile se vor schimba de acum în colo, doar ca Moldova va obţine mai puţin sprijin financiar din partea europenilor.

Nicolae Chirtoacă, preşedinte partidul Puterea Poporului: ”Dacă descifrăm acest mesaj diplomatic al oficialului european, în realitate această adresare este destul de dură. Sunt anumite condiţii. Tonalitatea devine tot mai aspră. Noi am semnat Acordul de Asociere, procesul s-a pornit. Moldova trebuie să enumere priorităţile şi paşii reali, dar nimic nu se întâmplă. De aceea tonalitatea va deveni şi mai aspră. Acum nu există o voinţă politică pentru reformarea sistemului. Reformele au fost simulate şi acum sunt sabotate. Iar Europa îşi pierde răbdarea. Cred că, în continuare UE nu va duce o politică pro activă în RM. Retorica va rămâne aceeaşi, dar banii vor veni mai puţini”.

Această părere însă nu este împărtăşită de analistul Vitali Andrievschi. El este convins că în prezent, nu noi suntem ostaticii Europei, dar UE este ostatica noastră.”Acum Europa nu are pe cine miza, de aceea oricum va ajuta Moldova. Poate că şi sistemul de la noi va încerca să demonstreze ceva, că poate realiza ceva, dar depinde cât de departe va merge. La noi instituţiile statului nu lucrează, sistemul nu merge. Asta e problema. Un exemplu clar este şi cazul BEM. Este utilizat cuvântul furt, dar nimic nu se face, nimeni nu este arestat. De aceea, nu critica unui oficial european ar trebui să ne deranjeze. Acum problema constă în faptul, dacă vom putea noi să păstrăm sau nu statul”.

Un alt invitat, în discursul său, a ţinut cu tot dinadinsul să menţioneze că, lucrurile ar putea fi mult mai pozitive, dacă la putere rămânea Iurie Leancă. Ceilalţi participanţi la emisiune i-au reproşat însă că, fostul premier avea posibilitate şi timp să acţioneze când a fost la conducere şi să rezolve unele probleme, dar nu a făcut acest lucru. Vlad Kulminschi, membru grupul de iniţiativă Partidul Popular European: ”Până acum era o traiectorie de a merge spre UE. Dar Iurie Leancă a fost aruncat din sistem. Pentru că sistemul vrea să continue să trăiască aşa cum a făcut-o până acum. Atunci când poţi să faci totul fără să fii pedepsit. Fără anumite reguli. Atunci Leancă nu avea pârghii reale ale puterii. Ele erau în mâinile altor oameni. Respectiv era complicat de a rezolva problemele. Acum însă, uşile spre Europa practic s-au închis. A rămas doar un spaţiu mic prin care Moldova ar putea ajunge. Europenii au văzut cum lucrează sistemul în Moldova. Nu este posibil de a reforma sistemul din interior”.

Preşedintele Centrului ”Piligrim-Demo”, Mihail Sirkeli, a menţionat că, reformele practic sunt invizibile. Iar credibilitatea europenilor a fost epuizată în acest sens. ”În ţară există corupţie, banii sunt furaţi, nimic nu se întâmplă, doar reforme cosmetice. Astfel, credibilitatea a fost epuizată. Mai mult ca atât, unii politicieni încep nişte jocuri cu Moscova, lucru care trezeşte îngrijorări. Respectiv, în cazul dat nu le rămâne nimic, decât a veni, a pune anumite condiţii, şi a spune, băieţi sau faceţi aşa, sau deloc”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?