Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Tănase: Cei care guvernează țara știu deja cine va fi viitorul președinte

31 mar. 2015,, 10:46   Politică
6607 3

Tănase: Cei care guvernează țara știu deja cine va fi viitorul președinte
Foto : golos.md

Criza politică din 2009, provocată de imposibilitatea alegerii șefului statului de către partidele parlamentare, a fost rezultatul unui joc de culise. Este opinia președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care se arată convins că procedura actuală prevăzută de Constituție oferă un cadru optim pentru alegerea președintelui, doar că pentru materializarea acestui demers e nevoie de voință politică, informează NOI.md.

„Nu există un măr al discordiei în această situație. Astăzi avem un șef al statului care a fost ales. Prin urmare, chiar nu văd unde este discordia. Articolul 78 presupune existența unui consens. Șeful statului s-a ales atunci cînd politicienii au dorit acest lucru cînd au găsit persoana potrivită. Tot ceea ce s-a întîmplat pînă la alegerea șefului statului au fost poziționări, a fost parte a jocului pe care l-au făcut actorii politici”, a explicat Tănase în cadrul unui interviu acordat postului Noroc TV.

În opinia președintelui Înaltei Curți, noul șef de stat ar putea fi ales în 2016 cu votul celor trei formațiuni politice care au învestit Guvernul Gaburici. Alexandru Tănase se arată convins că în Legislativ există o majoritate parlamentară constituită din PLDM, PD și PCRM, chiar dacă niciuna dintre cele trei formațiuni nu a recunoscut acest lucru.

„Nu cred că în situația actuală, după campania electorală de anul trecut, care a costat foarte scump partidele politice, după rezultatele sondajelor actuale, cineva va dori să declanșeze alegeri anticipate. Nu este exclus că cei care guvernează țara știu deja cine va fi candidatul și cine va fi viitorul președinte. Pentru mine este clară majoritatea parlamentară. Dacă afară plouă, dar eu zic că e soare, asta nu schimbă nimic. Cred că aceste partide dețin numărul necesar de voturi pentru a alege șeful statului”, a punctat Tănase.

Alexandru Tănase a mai menționat că reformarea sectorului justiției bate pasul pe loc, pentru că acest lucru nu e convenabil clasei politice. În opinia magistratului, este aberant să pretinzi curățarea sistemului justiției, fără a eradica corupția mai întîi din domeniul politic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?